Handelshuset satsar på lokala och exotiska produkter

18 APR 2012
Skrivet av :
Birgitta Forsman i sin butik.

Handelshuset i Älvsbyn är ett populärt ställe för den som är ute efter de mer exotiska produkterna från Norrland. I butiken finner man bland annat lokala delikatesser, får- och renskinn, tennarmband, smycken, knivar och andra fina produkter, samt information om olika de turistmålen här i Norrbottens Pärla.


– Vi satsar mycket på det, det ska vara norrländskt, berättar Birgitta Forsman, Handelshusets ägare.


Birgitta Forsman, Gerd Karlsson och Maria Lundh är tre damer som arbetar i Älvsbyns mest exotiska butik, Handelshuset. I butiken har kunderna chans att handla riktiga norrländska produkter, såsom renskinn, knivar av renhorn och delikatesser i alla dess valörer. Dom flesta utav produkterna som säljs är tillverkade i Norrbottens län, bland annat från Boden, Kiruna, Piteå, Arvidsjaur och Kiruna.

– Vi tar in slöjd från hela Norrbotten, men mest från Älvsbyn, berättar Birgitta.

Men det är inte bara försäljning utav produkter som gänget sköter. År 2006 valde man att flytta Turistinformationen till Handelshuset och 2007 valde man även att inrätta paketutlämning för privatpersoner.

Älgprodukter är populärt bland tyskar.

Många besökare från Tyskland

Dom norrländska produkterna är populära bland dom utländska besökarna, speciellt bland våra tyska grannar. Hela 25% av dom utländska besökarna består utav just tyskar. Oftast är det produkter med älg- eller renmotiv som säljs, då dessa vanligtvis är svåra att få tag på i hemtrakterna i södern. Men även tennarmbanden går åt bland dom utländska gästerna, bara för några dagar sedan såldes ett par stycken till några fransmän som var på besök. Några produkter till som går åt bland kunderna är de lokala delikatesserna, bestående av torkad renentrecote, renkorv, renhjärta, kaffeost, olika sylter och marmelad av hjortron och blåbär. Men butiken säljer även Jägarsaft, Enbärssaft, Björksaft och Rallarrossaft.

– Vi har väldigt unika produkter, berättar Birgitta.

Men när man ändå är på besök i Älvsbyn bör man väll ändå passa på att införskaffa sig lite Midnattsolsthe och Norrskensthe?

Satsar mycket på Storforsen

Men det är inte bara i Älvsbyn som Handelshuset håller till. Birgitta & Co satsar även mycket på Storforsen. Nu till sommaren kommer man att hålla i hantverksförsäljning tillsammans med Ateljé Lärkan. Hantverk är något som går åt som smör i solsken bland turisterna, oftast vill man ha med sig ett minne hem efter sin vistelse i Storforsen.

– Det finns ett sug att handla när man kommer dit. Oftast blir det impulsköp, berättar Birgitta.

Drygt 15 000 människor besöker informationscentrumet vid Storforsen per år. Oftast vill man veta mer om platsen och dess kultur. Hittills har Birgitta enbart träffat glada människor som kommit förbi, något som ger en skön känsla inombords. Hon hoppas även att många av besökarna väljer att komma ner på byn och tar en titt i dom lokala affärerna.

– Vi vill också att besökarna kommer till Älvsbyn, berättar hon.

En stor sak som Handelshuset har varit med att inrätta i Storforsen är den traditionella Julmarknaden som startade för tre år sedan. En marknad som hittills varit välbesökt, av både svenska och utländska besökare.

– Det är ju en sagolik plats, tycker Birgitta.

Men för den som vill träffa på en livslevande älg behöver inte vänta länge. Handelshuset anordnar Älgsafari i Storforsens naturreservat för den som vill träffa på en av dessa magnifika varelser. Chanserna att träffa på skogens konung är stora.

Sommaren 2012 innehåller två stora musikuppträdanden i Storforsen. Den 7:e juli kommer Sanna Nielsen, Amanda Fondell och Mikael Wiehe till klipporna för att uppträda tillsammans. Diggiloo återkommer till naturscenen den 18:e juli med en rad kända ansikten. Dessa två konserter genererar en stor mängd besökare, något som Birgitta ser fram emot. Biljetter till Diggiloo finns att köpa direkt på Handelshuset, medan dom andra beställs från Ticnet.

Se fler bilder från butiken nedan.
TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.