Gänget som vill hjälpa till när olyckan är framme

22 APR 2012
Skrivet av :

Räddningstjänsten i Älvsbyn och Vidsel har fått nya friska rekryter. Jennie Nordström, Ann-Christine Höglander, Maria Lundgren och Arsen Idrisov heter dom fyra nya deltidsbrandmännen som har valt att genomgå den fyra dagar långa introduktionskursen i yrket på Brandstationen i Älvsbyn.

Roger Bohman

– Dom har skött sig jättebra, berättar Brandinspektören och Insatsledaren Roger Bohman om sina elever.

Margareta Lundberg

Jämställdheten i brandmannayrket har långt kvar att gå i Norrbotten. I tolv års tid har Älvsbyns Risk- och Säkerhetssamordnare Margareta Lundberg varit ensam kvinna på jobbet. I Arjeplog har kvoteringen dock varit en aning mer balanserad, medan Piteå för tillfället har tre stycken heltidsanställda kvinnliga brandmän.
– Men det är långt ifrån jämställt, säger Margareta.

Fr.v Maria Lundgren,  Jennie Nordström oAnn-Christine Höglander

Men nu har nya friska vindar kommit till stationen i Älvsbyn, fyra nya deltidsbrandmän anlände i början av veckan, varav tre av dessa är kvinnor. Dom nya rekryterna består av den nyinflyttade friskvårdskonsulten Jennie Nordström, Ann-Christine Höglander från Polarbröd, den personliga assistenten Maria Lundgren och delikatessfabriksarbetaren Arsen Idrisov från Ryssland.

Arsen Idrisov

Margareta tycker att det är roligt att korridorerna fylls med kvinnoskratt för en gångs skull.

Fullspäckad vecka
I fyra dagars tid har dom nya rekryterna fått genomgå en introduktionskurs hos brandmännen i Älvsbyn. Där har dom fått varva mellan teori och praktik.

Under fredagen började dagen med en föreläsning om brandsäkerhet med Roger Bohman, för att sedan bege sig ut där dom fick pröva på att släcka en brand med olika typer av brandsläckare.

Gunnar Wallgren

Efter lunch begav sig rekryterna till badhuset tillsammans med deltidsbrandmannen och instruktören Gunnar Wallgren. Där fick dom pröva på att känna hur det är att, iförd full räddningsutrustning, simma i bassängen. Gruppen fick pröva på att simma som vanligt och sedan göra ett försök att rätta sin kamrat.

Den som ville fick även pröva på att rädda en docka som fanns på botten i bassängens djupare del, något som visade sig vara en tuff utmaning.

Dessa fyra dagar har varit fullspäckade för gänget.
Genom veckan har dom bland annat fått lära sig om byggnadskonstruktioner, klipputrustning, materialanvändning, hjärta-lungräddning, skogsbränder och lyftanordningar.
Under torsdagen fick dom även pröva på att klippa en bil.
– Det är korvstoppning i veckan, berättar läraren Roger Bohman.

”Jag vill hjälpa till”

En gemensam nämnare som gänget har är att dom vill alla vara med att hjälpa till när det behövs. När olyckan väl är framme vill man vara med och bidra så gott man kan med att hjälpa till. Man går in i samma inställning som om det skulle hända en familjemedlem något, råkar någon ut för en olycka så vill man snabbt vara på plats för att påbörja räddning.

– Oftast handlar det bara om några minuter, berättar vidselbon Maria Lundgren som kommer att sköta ”I Väntan På Ambulans” (IVPA) i Vidsel. Oftast tar det några minuter innan ambulansen kommer och då krävs det att det finns någon kunnig på plats som vet vad som ska göras.

– Jag vill hjälpa till, säger Arsen Idrisov, som även han kommer att finnas till hands i Vidsel.

I centralorten kommer både Ann-Christine Höglander och Jennie Nordström att vara stationerade ifall något händer.
– Det är som spännande och intressant. Man vet aldrig vad som händer, berättar Ann-Christine om varför hon valt just denna inriktning.
Jennie håller med sin partner och lägger till:
– Att kunna hjälpa till när det händer någonting.

Efter genomförd introduktion kommer rekryterna att erhålla en personsökare, för att sedan delas in i de andra brandmännens grupper. När larmet väl går kommer dom få följa med respektive grupp på dess utryckning för att få se hur en räddningsaktion går till. Sedan har dom chans att fortsätta utbildningen genom att gå en sex veckors utbildning på Sandön.

Men nog skulle dom allt vilja fortsätta introduktionskursen ett tag till.
– Den har varit mycket roligt. Man skulle vilja ha en vecka till, berättar Jennie.

Text och Foto: Robin Nilsson

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.