Centrum klädd i påskskrud

10 APR 2012
Skrivet av :

Vid speciella högtider brukar man dekorera hem, affärer och gator med färgrikt pynt, man kan säga att det är en högtidlig tradition. Vid jul smäller man upp en dekorerad julgran, färggranna utsmyckningar och glada tomtar, alla helgons dag går i spöktema och vid midsommaren tar man fram och klär midsommarstången.

Nu är vi mitt inne i en sådan traditionell högtid, påsken. Vid påsken klär vi påskriset med färgglada fjädrar, vi målar även ägg i olika mönster som vi, även dom, kan pryda påskriset med. Men då detta är en högtid som oftast förknippas med ägg så kan man inte undgå att se en och annan hönsfamilj i hemmen, eller där ute i affärernas fönster, bestående av mamma Höna, pappa Tupp och barnet Kyckling.

Men självklart får man inte glömma att ställa ut den där häxan, ni vet hon som brukar ta sig en tur till Blåkulla under påsken, tillsammans med sin kittel och sin svarta katt.

I Älvsbyn finns dock inte så mycket påskpynt ute på byn för älvsbyborna att beskåda. Påsken är minst lika viktig som julen, dock så ser man där ute en stor skillnad mellan pyntet som sätts upp vid högtiderna.

Men det som finns där ute hjälper dock till att skapa en viss påskstämning. I år finns det bland annat utsatt tre krukor fyllda med påskris och olikfärgade fjädrar, en vid ICA-korsningen, en vid kommunhusets ingång och en i rondellen innan bron vid Polar Hotell.

En häxa finns upphängd ovanför gatan utanför butikerna innan centrum, men hon är inte lika hemsk som i berättelserna då hon har prytt sin kvast med fjädrar och bestämde sig för att skippa Blåkulla och stanna hemma i Älvsbyn istället. Även mamma Höna har gjort ett framträdande, hon finns att beskåda vid Turklöverns kiosk med sitt ägg.

Snart är påsken slut och dekorationerna kommer än en gång att försvinna. Men nästa år hoppas vi på mer inspiration och fler färggranna sevärdheter.

Text och Foto: Robin Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.