Brännberg överlever

13 APR 2012
Skrivet av :

Längs den gamla Bodenvägen från Älvsbyn har vi byn Brännberg som ligger nästan en mil närmare Älvsbyn än sin egen centralort Boden. En by som de senaste åren kämpat mycket för sin överlevnad med sina ca 150 innevånare.

För ett antal år sedan hade man skola, dagis, affär och en träindustri i Byn. I dag så är allt detta ett minne blott och i dagarna har Bodens Kommun lagt ut skolan på anbud.

Skolan i Brännberg i dag till salu.

En ekonomisk förening drev affären i byn, men den lades ned på grund av dålig lönsamhet. Stora delar av den arbetsföra befolkningen pendlar till Boden, Luleå eller Älvsbyn vilket gör att inköpen sker innan man pendlar hem. Arbetet i och kring byn har drastiskt minskat.

Affären

Många far till Älvsbyn för att handla för det är både närmare och enklare än moderkommunen Boden.
– Där finns det ju minst lika stort och bra utbud som i Boden och så hittar man ju alltid någonstans
att parkera och det är så gemytligt lungt, säger en äldre kvinna som är ute på promenad då vi besöker Brännberg.

Två bussturer mot både Älvsbyn och Boden går dagligen och under skoldagar dubbleras turerna, tågen har slutat att stanna vid stationen sedan länge. Men en viss ökning av resandet mot Älvsbyn har skett sedan antalet turer blivit fler som gör att andra än bara byns skolelever åker dit.

En del fastigheter har under åren bytt ägare, där även andra nationaliteter tillkommit. Ett helt hus håller just nu på att lämna byn för att sättas upp i bostadsbristens Kiruna.

Men vad händer då i Brännberg ?  Ja, man försöker aktivera en hel del verksamhet för byborna genom en byaförening och det bakas i bagarstuga, ser på större evnemang på tv och gymtränar på byns träffpunkten som är byns skola ännu så länge, då den senare eventuellt blir såld vet ingen vad som händer.

Nu har byn även långt gångna planer på att bygga ett eget bredbandsnät och att komma ut med egen hemsida samt vara aktiva på facebook.

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.