Tredjeplats för Älvåkraskolans tre mattesnillen

28 MAR 2012
Skrivet av :
Tre mattesnillen, från vänster; Från vänster: Athina Årre,
Agnes Lind och Madelene Stedt.


Finalen i Distriktsmästerskapet i matematiktävlingen Pythagoras Quest 2012 avgjordes den 23 mars på Luleå Tekniska Universitet. I år fanns två lag från Älvåkraskolan med på listan över deltagare och efter finalen stod det klart, Älvåkraskolan knep en hedersvärd tredjeplats.

– Nöjda och glada var vi när vi for hem. En stolt lärare, berättade matematikläraren Kjell Landström.


Fredagen den 23 mars var det friluftsdag i Kåbdalis för Älvåkraskolans elever, förutom för tjejerna Madelene Stedt, Agnes Lind och Athina Årre. Tjejtrion valde istället problemlösning inom matematik istället för skidbacken. Det var nämligen DM-final i matematiktävlingen Pythagoras Quest 2012 som hölls för att kora vinnarna.

Finalen bestod av tre större uppgifter, den första uppgiften bestod utav sju frågor som deltagarna skulle svara på under 60 minuter, för att inlämnad uppgift skulle bli godkänt var man tvungen att ha med uträkningarna. Den andra uppgiften bestod av sex frågor som deltagarna var tvungna att svara på inom 30 minuter, dock så krävdes ingen uträkning i detta moment. Den tredje och sista uppgiften var en utslagsfråga, där deltagarna kunde springa fram till domaren när som helst med svaret för att bli bedömd.

Tidigare hade drygt 25 lag kvalificerat sig till mästerskapet, till finalen hade lagen reducerats till 15. Älvåkraskolans tjejtrio lyckades knipa tredjeplatsen, där vinsten bestod av en prissumma som laget delade på, samt ett diplom som kommer att hängas upp på skolan.
– Det känns surt att komma en poäng efter tvåan, berättade Madelene.

Men nästa år blir det nya friska tag för Kjell & Co som kommer att satsa allt på förstapriset nästa gång. Agnes och Athina, som går i åttan, har även chans att tävla nästa år. Så nästa gång kan dom andra lagen räkna med hård konkurrens.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.