Starten för snabbtågen försenad

13 MAR 2012
Skrivet av :
Än får älvsbyborna vänta på att dundra fram i 180 kilometer
i timmen på järnväg.

I höstas var det meningen att Norrtåg AB:s regionala dagtågstrafik i Norrland skulle ha påbörjats. Men än rullar inga snabbtåg. Trafiken lär knappast komma igång före sommaren. Det beror på att det gamla signalsystemet ATC inte fungerar tillsammans med nya ERTMS-systemet som Coradia Nordictågen är utrustade med. Tågen tror att det finns hinder på banan och tjuvstannar.

– Vi har inget nytt datum ännu, säger Olle Tiderman, teknisk chef på Norrtåg till Norrbottens-Kuriren och fortsätter:
– En grupp i Tyskland sitter med hög stressfaktor och försöker lösa den här problematiken. Det sker ingen trafikstart under mars-april i alla fall. Sedan kan det bli maj, juni eller i sommar.

Tanken är annars att 13 nya tåg ska att trafikera Norrland från Sundsvall i söder till Kiruna i norr. Det blir fem dubbelturer mellan Kiruna och Luleå och tre dubbelturer mellan Luleå och Umeå. En resa mellan Umeå och Luleå kommer att ta tre timmar och 30 minuter. Det innebär runt tre timmar från Älvsbyn till Umeå.
De nya moderna tågen som, utöver en ovanligt hög standard för oss i norr, utlovas stå pall för en rejäl Norrländsk vinter och temperaturer ner till minus 35 grader. Toppfarten är 180 kilometer i timmen.

Interiör från de nya tågvagnarna.

Men problem med signalsystemen har försenat starten. Tågen tror att det finns hinder på banan och tjuvstannar.

Nu görs mätningar och material inköps. Systemet måste också godkännas av svenska järnvägsmyndigheter.
– Dessutom måste systemen byggas och de kan väga några hundra kilo när de monteras på taken.

Norrtåg, ägs av de fyra nordligaste länstrafikbolagen. Med nya tågsätt kommer turtätheten att öka från en dubbeltur per dag till planerade tre dubbelturer per dag. Detta ger möjlighet att pendla till och från jobbet med tåg.

Tillgängligheten för resenären blir mycket högre, ett insteg in i tåget gör att resenärerna utan problem kan köra in med barnvagn eller rullstol, inga trappor finns. Toaletterna är även de rikligt tilltagna. Möjlighet finns att på tåget koppla upp sig mot det trådlösa nätverk som finns på alla tågsätt. Vid varje säte finns dessutom ett strömuttag.

Då avstånden i Norrland är relativt stora och restiderna blir långa har Norrtåg satsat extra mycket på komforten. Alla tåg är utrustade med specialbeställda stolar som har en mjukare sittdyna och ett bredare säte, allt för att resenären ska ha det så bekvämt som möjligt. Borden vid respektive sittplats har en unik lutning som gör att det är lätt att jobba vid exempelvis en bärbardator. Sittplatserna i en del av vagnen är dessutom utformade som en soffgrupp för lättsam och trevlig konversation.

I varje tåg finns också en bistro som erbjuder lättare maträtter, varma och kalla drycker, mackor, snacks med mera.

TEXT: TONY BERGLUND FOTO: NORRTÅG

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.