Sandra flyttade hem från London till Kåbdalis – Norrbottens skidmetropol

26 MAR 2012
Skrivet av :

Kåbdalis är numera Norrbottens skidmetropol. Anläggningen är flitigt besökt och nu väntar den bästa skidsäsongen.
– På helgerna har vi tusen åkare per dag, berättar Olov Gunnarstedt som äger anläggningen tillsammans med sin bror Johan.
Anläggningen sysselsätter 40 anställda under högsäsong. Sandra Gunnarstedt lämnade jobbet som restaurangchef i London och flyttade hem till Kåbdalis med familjen.

Olov Gunnarstedt (tvåa från höger) i butiken och skidut-
hyrningen.


Under högsäsongen har Kåbdalis skidliftar 40 anställda. Husvagnscampingen med sina 260 platser har varit fullbokad sedan länge.
– Vi har väl runt hundra husvagnsägare som står i kö, berättar Olov.

När www.alvsbyn.just.nu besöker backen är det strålande solsken och nästan vindstilla. Folk njuter av det vackra vårvintervädret.

Kåbdalis har haft en fantastisk utveckling de senaste åren. Den nya restaurangen, ett nytt servicehus och stolliften har höjt attraktionsvärdet tillsammans med företaget Nordic Creativ Investment AB investeringar i bostäder.
– Alla 500 bäddar vid bergets fot är bokade, avslöjar Olov vars dotter Sandra återvänt från London för att jobba hemma i backen.

Efter flera år som restaurangchef i London återvände Sandra Gunnarstedt,
2007, till Kåbdalis.

– Jag tröttnade på storstan och saknade vildmarken. Sedan blev jag med barn och minns hur underbart det var för mig att växa upp i Kåbdalis, förklarar Sandra som tog med sig sambon, brasilianaren, Sanderson.

– Han flyttade från solen till snön, säger Sandra med ett skratt.

Själv arbetade Sandra som restaurangchef i London. Samma uppgifter har hon numera i Kåbdalis. Anlägggningens två restauranger är flitigt besökta under högsäsong.

– Det är stor skillnad mot när jag växte upp. Det har verkligen hänt mycket i Kåbdalis på senare år. Byn lever verkligen upp.

Mer blir det. Blåfjell har planer på att bygga ett hotell och säljer just nu ut tomter på en liten höjd med utsikt över pisterna.

Kåbdalis är ett eldorado för skidåkare och naturmänniskor.

TEXT: TONY BERGLUND     FOTO: STERLING NILSSON OCH TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.