Konsten att leda sig själv i livet

29 MAR 2012
Skrivet av :Under onsdagskvällen gjorde Lena Leierth ett kärt återseende i nya Galleri K. Denna gång kom hon för att hålla i en föreläsning om ”konsten att leda sig själv i livet” samt berätta om sin bok ”Kropp & Själ från A-Ö”. Dock så lyste älvsbyborna med sin frånvaro, endast tre personer kom till Älvsby folkhögskola för att fika och lyssna på Lena.


För drygt en vecka sedan var författarinnan Lena Leierth från Luleå på besök i Älvsbyn, anledningen var då för att ställa ut sin bok på Galleri K:s invigningsvernissage tillsammans med keramik- och bildkonstnären Marta Clausén. Kvällen lockade då fullt hus och många utav gästerna berättade då att dom hade planerat in att komma på onsdagens kulturcafé för att lyssna mer på Lena och hennes bok, tyvärr verkade förhinder ha kommit emellan då majoriteten utav stolarna stod tomma den kvällen.

För ett par år sedan åkte Lena ut för en bilolycka, något som resulterade i att hon åkte på en whiplashskada. Efter det var det något som inte stod rätt till inombords, något som läkarna inte kunde sätta fingret på vad det var. Lena visste då inte vad hon skulle göra med livet. Hon hade dock turen att sedan komma till en läkare som förstod henne och frågade om det fanns någon del utav kroppen som fortfarande fungerade som det ska, varpå hon svarade spontant att munnen funkade. Han rekommenderade då henne att söka sig till jobb där hon har användning utav den.

Lena började fundera ut vad hon skulle göra, hon började söka kurser att läsa, men började samtidigt att känna sig sämre och sämre inombords. En lång och hård rehabilitering låg framför Lena, men som tur var blev hon återställd igen. Vid den tiden tog Studieförbundet kontakt med henne och frågade om hon hade lust att komma och hålla i cirklar, kurser och eventuellt i föreläsningar. Ett starkt nej kom till svar då hon inte direkt vågade ta det steget, att stå framför människor och prata var ingen höjdare.
– Vi utsätter oss gärna inte för det här, berättar hon om att våga ta första steget.

Men så ryckte hon sig i kragen och beslöt sig för att testa. I dagsläget ångrar hon sig inte, hon kommer två gånger per år till universitet för att hjälpa dom som har problem med att stå och prata inför grupp.
Lena har även skrivit boken ”Kropp & Själ från A-Ö”, vilket är en handbok i livet. Boken innehåller olika teman i livet, och till varje tema finns tänkvärda citat från bland annat Martin Luther King JR och Nancye Sims, samt även kinesiska ordspråk. Bilderna i boken har Lenas dotter Sandra tagit. Lena frågade ifall Sandra kunde få ta bilder på Marta Clauséns verk, vilket Marta var positiv till. Efter att ha släppt lös Sandra ensam i ateljén kom hon ut med hundratals bilder som hon och mor sin försökte få in i boken efter att text och citat var klar.
– Det var precis som att lägga pussel, berättad Lena och lade till att dom fick hålla på långt in på morgontimmarna.

Men slutresultatet blev bra, 180 sidor med 73 teman där man får läsa om bland annat hopp, balans, tomrum, tillit och ändra perspektiv. Boken har även fått fina recensioner av läsarna, bland annat av den svenska Hollywoodfrun Maria Montazami som skrivit ”En jättevacker bok med kloka ord och fina citat. Jag tänker låta den ligga framme på mitt nattduksbord och bläddra i den när jag går och lägger mig på kvällen.”. Precis som Lena vill att det ska vara.
– Boken ska ligga framme, den ska inte ligga i en hylla, berättade hon och lägger till att hon själv har den på bordet för att slå upp ett slumpmässigt tema varje dag.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.