Klädbytardag för en bättre miljö

22 MAR 2012
Skrivet av :

En rejäl dos med gifter och vatten krävs för att producera kläder. För att bidra till en bättre värld anordnade Älvsby folkhögskolas volontärelever en Klädbytardag under onsdagskvällen, där man byter sina kläder med andra människor, istället för att köpa nya.
– Målet är att vara miljömedvetna, berättar Nanna Karlsson, en av kvällens arrangörer.

Längst bak: Samuel Karlsson och Ghadir Khazaal. 
Framme från vänster: Miriam Muhammed, Dianna 
Ursul, Natalia Tumanyan, Kajsa Claesson och Nanna Karlsson

Under tre timmar på onsdagskvällen hade älvsbyborna tillfälle att komma till Älvsby folkhögskola och byta kläder med varandra. Anledningen till att ett sådant arrangemang dykt upp är för att slå ett slag för en bättre miljö, då produceringen utav kläder kräver mycket vatten och en stor mängd med giftiga kemikalier.

Volontärelever bakom kvällen
Bakom kvällens arrangemang hittar man volontärlinjens elever. Eleverna hade tidigare under dagen skapat olika planscher där besökarna kunde läsa om de olika miljöfarorna som finns på Jorden, samt läsa om olika djur som blivit utrotade genom tiderna av människan.

För den fikasugne fanns hemgjorda godsaker som eleverna själva hade bakat att köpa. Eleverna hade även anordnat en tipsrunda där frågorna bestod av olika miljöfrågor. Även en insamling till det krigs- och svältdrabbade Afrikas Horn fanns för den som ville ge en donation.

Detta är dock inte den första gången som en Klädbytardag äger rum i Älvsbyn. Strax innan Julafton hölls den tidigare och inom en snar framtid kommer även en till att äga rum. Det finns planer på att anordna en modevisning i samband med dagen, där modeller visar upp olika klädesplagg som finns att köpa.

Samuel Karlsson och Maria Miranda sålde fikat. 

Pågår i hela Sverige
Men det är inte bara i Älvsbyn som arrangemanget hålls. Den 21 april kommer Naturskyddsföreningen än en gång att anordna Sveriges största Klädbytardag, där dom räknar med att rekordmånga platser i Sverige kommer att delta med att anordna ett eget arrangemang hos sig. Naturskyddsföreningen vill med denna dag visa hur enkelt en enskild person kan hjälpa till med att bidra till en bättre miljö.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.