Invigningsvernissage på Galleri K

24 MAR 2012
Skrivet av :

Älvsbyn har fått ett nytt bidrag till kulturverksamheten. Den nya multifunktionella lokalen ”Galleri K” har precis startat upp sin verksamhet på Älvsby folkhögskola.

Under onsdagskvällen invigdes ”Galleri K” av Elisabeth Lax, divisionschef för Kultur och Utbildning på Norrbottens Läns Landsting.
– Det måste finnas många ställen i Norrbotten där man kan njuta av konsten, och det kan man göra här, berättade Elisabeth innan hon klippte bandet och invigde kvällen.

Under onsdagskvällen anordnades invigningsvernissage i Älvsby folkhögskola. Det var den nya kultursatsningen ”Galleri K” som gjorde sin debut.

Gallerians första utställare var keramik- och bildkonstnären Marta Clausén och Lena Leierth, författarinnan bakom boken ”Kropp & Själ från A-Ö : en handbok i livet”.

Under kvällen hade besökarna även tillfälle att köpa sig ett exemplar utav de utställda verken. Lena fanns även tillgänglig för att signera sin bok till som bestämde sig för att köpa sig ett exemplar.

Kvällen bjöd även på musikunderhållning, det var den lokala sångerskan Emmy Lindh som sjöng och spelade gitarr för besökarna.

Multifunktionell lokal med fokus på kultur är vad som gäller för Galleri K med sina 75 kvadratmeter där fokusen kommer att vara koncentrerade.

Lokalen välkomnar olika kulturaktiviteter, såsom utställningar, musikkvällar, poesikvällar, workshops och föreläsningar. Men lokalen är även öppen för konferenser, lunchmöten,
studerande elever samt som kulturcafé.

I nästa steg utav planen kommer skolan att kontaktas och lärare kommer att bjudas in för att ta sig en titt på lokalen och dess möjligheter, då det finns en stor del talang i skolan som man vill satsa på.

Vill se mer lokala förmågor, tidigare har Vårdcentralen och Konstgården varit de ställen där man har kunnat ställa ut sina verk. Men efter att Konstgården försvann under 2011 valde Folkhögskolan
att skapa ett eget ställe där man kan ställa ut sina verk. Därför bestämde man sig för att flytta de dåvarande biblioteket och göra om lokalen till det nuvarande Galleri K,
något som har varit på idébordet sen en tid tillbaka. Bakom satsningen finner man bland annat Monica Johansson, kultursamordnare på Älvsby folkhögskola.

Finns det några inbokningar klara?
– Vi kommer att ha två utställningar i vår. Den ena har temat Svart & Vitt och den andra har Miljö.
Vad hoppas du på att få se i framtiden?
– En salig blandning människor, både unga som gamla. Jag vill se många lokala förmågor.

Text och Foto: Robin Nilsson

Bilder

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.