Vyerna från Älvsbyn och Arvidsträsk sprids över hela världen

17 FEB 2012
Skrivet av :
Älvsbysonen Hampus Andersson får nog vänja sig vid att
stå i rampljuset – även internationellt.
Isdraken gjorde stor succé under filmfestivalen i Berlin. Älvsbygrabben Hampus Andersson får kanske vänja sig att stå i rampljuset – även internationellt.
– Jag har aldrig förut varit med om stående ovationer mitt under en film, berättar Håkan Bjerking, regissör och filmproducent.
Flera länder har redan beställt Isdraken.
– Älvsbyn finns snart i alla världens hörn, säger huvudregissören Martin Högdahl.
Filmen har redan beställts av Tyskland, Belgien, Luxemburg, Holland och Iran (under förutsättning att den klarar Irans censur). 
Fler står på kö.
– Ja, vi har förstås goda förhoppningar att den även ska säljas till Finland, Norge och Danmark, säger Peter Hiltunen, producent.
Även i Kanada är intresset stort.
– Vi är inbjudna till en filmfestival i Montreal och väntar på svar från Toronto.
Festivaler i Amsterdam (Holland), Kristiansand (Norge) och Malmö står redan på tur.
I Berlin gjorde filmen succé tidigare i vinter. I biografen satt över 1 200 personer och de bjöd på oväntat starka reaktioner. De både grät, applåderade och gav stående ovationer mitt under filmen.
Något som lovar gott.
– Självklart hoppades vi att Isdraken skulle mottas väl. Men responsen är faktiskt över förväntan, säger Martin Högdahl.

Bill Nilsson.

För Älvsbyn är produktionerna värdefulla.
– Tänk att enbart Isdraken genererade 2 000 gästnätter. Filmindustrin kan bli en betydande näring för Älvsbyn som både skapar jobb och generear pengar, påpekar Bill Nilsson, kommunalråd.

Och då är det efterföljade PR-värdet inte ens inräknat. Genom filmerna väcks en nyfikenhet för Älvsbyn med omnejd som inte lär gå någon naturromantiker obemärkt förbi.

TEXT: TONY BERGLUND   FOTO: STERLING NILSSON


Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.