Vyerna från Älvsbyn och Arvidsträsk sprids över hela världen

17 FEB 2012
Skrivet av :
Älvsbysonen Hampus Andersson får nog vänja sig vid att
stå i rampljuset – även internationellt.
Isdraken gjorde stor succé under filmfestivalen i Berlin. Älvsbygrabben Hampus Andersson får kanske vänja sig att stå i rampljuset – även internationellt.
– Jag har aldrig förut varit med om stående ovationer mitt under en film, berättar Håkan Bjerking, regissör och filmproducent.
Flera länder har redan beställt Isdraken.
– Älvsbyn finns snart i alla världens hörn, säger huvudregissören Martin Högdahl.
Filmen har redan beställts av Tyskland, Belgien, Luxemburg, Holland och Iran (under förutsättning att den klarar Irans censur). 
Fler står på kö.
– Ja, vi har förstås goda förhoppningar att den även ska säljas till Finland, Norge och Danmark, säger Peter Hiltunen, producent.
Även i Kanada är intresset stort.
– Vi är inbjudna till en filmfestival i Montreal och väntar på svar från Toronto.
Festivaler i Amsterdam (Holland), Kristiansand (Norge) och Malmö står redan på tur.
I Berlin gjorde filmen succé tidigare i vinter. I biografen satt över 1 200 personer och de bjöd på oväntat starka reaktioner. De både grät, applåderade och gav stående ovationer mitt under filmen.
Något som lovar gott.
– Självklart hoppades vi att Isdraken skulle mottas väl. Men responsen är faktiskt över förväntan, säger Martin Högdahl.

Bill Nilsson.

För Älvsbyn är produktionerna värdefulla.
– Tänk att enbart Isdraken genererade 2 000 gästnätter. Filmindustrin kan bli en betydande näring för Älvsbyn som både skapar jobb och generear pengar, påpekar Bill Nilsson, kommunalråd.

Och då är det efterföljade PR-värdet inte ens inräknat. Genom filmerna väcks en nyfikenhet för Älvsbyn med omnejd som inte lär gå någon naturromantiker obemärkt förbi.

TEXT: TONY BERGLUND   FOTO: STERLING NILSSON


Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.