Visa oss vägen

11 FEB 2012
Skrivet av :
Tomas Lång

– Visa oss vägen försoningens Herre. Ge oss nu viljan att gå den, så skrev Roger Marklund internationell sekreterare i Luleå stift och Tomas Lång Kyrkoherde Älvsby församling i sin i inbjudan till den Internationell konferensdag som ägde rum i Älvsbyn under lördagen med drygt 230 kristna deltagare.

Roger Marklund

Detta var det 40:e gången som den internationell konferensdag genomfördes inom stiftet sedan 1972, berättade Roger Marklund när han hälsade alla välkomna till dagen efter Mässan som inledde det hela i Älvsby Kyrka.
Som ledsagare på vägen har vi bjudit in Dr.Yenenesh Geleta från Etiopien/Kenya, vår egen biskop Hans Stiglund och Svenska kyrkans utrikeschef Erik Lysén.

Hans Stiglund

Även biskop Thomas från Egypten var inbjuden men fick lämna återbud då den högsta kyrkliga ledningen i Egypten valt att stanna kvar p.g.a sjukdom.
Erfarenheter av den profetiska diakonin via Skellefteå asylnätverk, seendets och upprättandets arbete med flyktingarna i Älvsbyn, de försonande mötena i utlandskyrkan och lära känna tron som drivkraft i den världsvida och lokala kyrkan, var några av de Seminarium som genomfördes under dagen.

Redan vid halv tiotiden började Församlingsgården att fyllas med tillresta från hela stiftet, där det bjöds på förmiddagsfika som följdes av Mässa i Älvsby Kyrka med nattvard.

Erik Lysén

Sedan berättade Svenska kyrkans utrikeschef Erik Lysén om Leymah Gbowee som i år blev en av tre Nobels fredspristagare 2011 och hennes väg till att skapa fred.

Leymah Gbowee

Dr.Yenenesh Geleta från Etiopien/Kenya, tackade för inbjudan till Sverige och mötet med sina kyrkliga vänner i Sverige och få berätta hur man arbetar med att utrotar fattigdommen genom att bilda mänskliga nätverk i hennes hemland.

Dr.Yenenesh Geleta

Efter en god lunch på Folkhögskolan fortsatte dagen med Seminarier med teman som:
– Där främlingskapet bryts kan en ny värld börja.
– Världen som kom till Älvsbyn.
– Världens kurs – Med tron som drivkraft.
– ”Att följa Jesus – också över gränser! Det kan betyda att han redan finns där vi minst anar det”.
– En sändning och ett uppdrag.
– Försonande möten med människor.
– Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig…
Tyvärr fick ett antal seminarier ställas in på återbud.

Älvsbyn Just Nu bevakade seminariet ”Världen som kom till Älvsbyn”

Stig Sundström

– Jag valde det här seminariet för att det såg mest intressant ut, berättar Stig Sundström, Komminister i Älvsby kyrka som valde seminariets innehåll.

Mikael Ågren

Älvsbyns kommun har sedan slutet av -89 tagit emot asylsökande och människor med uppehållstillstånd. I början var det mest flyktingar från Balkanhalvön som kom till Sverige, men genom tiderna har detta utökat och nu kommer det människor från bland annat mellanöstern och delar utav Afrika, på grund av den osäkerhet och rädsla som uppstått i dessa länder. Oftast är det religionen som splittrar dessa länder, något som har resulterat i att kristna medborgare tvingats smyga med sin tro för att inte bli dödade.
– Många kristna asylsökande kommer från krigshärjade länder och har levt förtryckta i många generationer, berättar Mikael Ågren, Diakoniassistent i Älvsby kyrka.

Margot Lundström och Maria Karam

Först ut på seminariet var EFS’ representanter Margot Lundström och Maria Karam som berättade om deras café. 1989, när flyktingarna började komma, började man tänka efter och kom fram till att en mötesplats för dessa vore någonting att satsa på. En plats dit alla skulle vara välkomna, oavsett religion och bakgrund, för att fika och umgås med varandra. Första halvan av 1990 startade caféet som hölls varje onsdag för dom som ville komma. Efter ett tag tog cafét en paus och startade sedan upp igen efter ett par år. Både roliga och tråkiga stunder dyker upp på cafét, då många har varit med om krig och andra hemskheter under sin tid i hemlandet.
– Vi brukar be för varje land som är representerat i caféet, berättar Margot Lundström.

Mona Hedman

Sen var det Mona Hedman, Diakon och Stefan Boman, Församlingsassistent och Ungdomsansvarig, som berättade om deras café samt om den lyckade satsningen i Johannesgården dit barn och ungdomar är välkomna för att umgås, spela och leka.
Caféet erbjuder bland annat hjälp i läxläsning, fika, umgänge och mycket skratt. Men det är inte bara skratt som hörs i lokalen. Många som kommer dit är i behov av att berätta om sin bakgrund och om varför dom flyttade, vilket personalen gärna ställer upp och lyssnar på.
– Kanske är det så att det är första gången som de berättar sin historia, säger Mona.
Caféet har även ett klädförråd dit man får skänka kläder till nykomlingarna, då migrationsverket sällan ger sådana summor. Tyvärr så har många människor trott att invandrarna har fått alla sina kläder serverade på ett silverfat från migrationsverket, men så är inte fallet då kläderna är skänkta från älvsbybor som vill hjälpa dessa människor som tvingats lämna sitt hemland.

Stefan Boman

Men en sak hoppas EFS och Älvsby församling på, och det är att fler älvsbybor kommer och deltar på caféerna, då dom nya medborgarna vill gärna lära sig mer av det svenska språket, och framförallt lära känna fler människor. Sen blir det tyvärr inte bättre då migrationsverket har dragit ner på undervisningarna i svenska, barnen får läsa som vanligt i skolan, men dom vuxna blir vingklippta.

Anne-Britt Ferreira

Sedan var det Älvsbyns kommuns representant Anne-Britt Ferreira, Integrationssamordnare, att berätta om vad som har hänt i Älvsbyns kommun den senaste tiden. Anne-Britt berättade att den 1 december 2010 blev det en ny reform som ger Arbetsförmedlingen ansvaret över mottagningen av invandrare. Men självklart finns kommunen fortfarande kvar bakom dessa och försöker hjälpa till genom att fixa bostäder åt dom som kommer hit. Anne-Britt ser dock gärna att fler politiker börjar hjälpa till mer och satsa på detta.
– Det är en viktig fråga för Älvsbyns kommun, vi är en utflyttnings kommun, säger Anne-Britt som tycker att det är viktigt att få hit folk som stannar.

Text och Foto: Sterling Nilsson och Robin Nilsson

Mer bilder från den Internationell konferensdag i Älvsbyn.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.