Stress ett folkhälsoproblem

17 FEB 2012
Skrivet av :
Anette Ek Lindkvist.

Fjärde dagen av Äldre- och anhörigveckan innehöll bland annat  föreläsningar om mindfulness, stress och kost. Även sång med Mikael Ågren från Svenska Kyrkan fanns med på dagens ”att gå på”-lista.

Mindfulness i vardagen
Först ut var Anette Ek Lindkvist från Vuollerim som kom och berättade om ”Mindfulness”, eller ”Medvetet närvarande”. Mindfulness är ett begrepp som härstammar från buddhismen och handlar om att man genom meditation och sinnesnärvaro kommer i ett stadium där man mår bättre i stressade förhållanden samt ökar sin livskvalité.
– Själva ordet betyder mental träning, berättar Anette.
Syftet med Mindfulness är att man ska bli mer närvarande och lyhörd, motverka stress och oro och självklart känna sig mer avslappnad.

Några fördelar med Mindfulness är att:
Man sover bättre
Minskar sin stress
Blir mer kärleksfull
Lever mer i nuet
Ökar sin livskvalité
Ökar sin produktivitet
Lär sig fokusera på det väsentliga
Man får ökat tålamod
Utövningen av Mindfulness går ut på att lyssna på en CD gjord av Dr Ola Schenström där han berättar lugnt vad man ska göra, samtidigt som man mediterar i lugn och ro. Mindfulness går även att utöva i stressade situationer. Om du känner dig stressad ska du tänka dig tillbaka på Olas ord och tänka på en plats som gör dig harmonisk och lycklig. Men samtidigt ska man vara närvarande i det man gör.

Hälsofrämjande val för seniorer
Stress, mat och hälsa, det var innehållet i Anettes nästa föreläsning. Stress kan vara både bra och dåligt, beroende på vilken typ av stress man har.
– Stress är ju inte alltid farligt, berättar Anette.
Ett exempel på bra stress är den typen av stress som gör en lustfylld och koncentrerad, medan den negativa typen skapas av stark tidspress, livskriser och social relationer. Den negativa typen kan sätta ärr i den mentala hälsan. Blir stressen för påfrestande och man gör ingenting åt det, blir det lätt att man ”går i väggen”, man blir utbränd helt enkelt.

Stress är ett folkhälsoproblem, i dagsläget är det mer vanligt att träffa på en stressad person än vad det är att träffa på en person som inte känner någon stress alls. Men vad sätter stress för spår i kroppen? Några utav dessa är:
Huvudvärk
Magproblem
Sömnproblem
Irritation
Koncentrationssvårigheter
Spända muskler
Glömska
Några symptom som kan dyka upp vid långvarig stress är att man får sänkt immunförsvar, högt blodtryck, typ-2 diabetes, astma, högt blodtryck, ångest och depression.

För att motverka stress på bästa sätt är att hitta en balans i livet, helt enkelt kunna stänga av dom stressade situationerna och ta en paus för att återhämta sig. Man måste lära sig att prioritera vissa saker och delegera bort andra, och man måste lära sig att säga nej. Hälsan går före allt annat.

Men för att kroppen ska må bra krävs det även att man äter rätt. En bra frukost hjälper mycket på vägen. Äter man inte frukost är risken stor att man känner sig trött resten av dagen vilket oftast leder till koncentrationssvårigheter. Om man ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer bör man äta:
Regelbundet och varierat
500 gram, eller 5st frukter/grönsaker per dag
Fisk tre gånger per vecka
Mörkt bröd
Samt dricka 2-3 liter vatten per dag (Beroende på hur aktiv man är)

Men även fysisk aktivitet är nödvändigt för att kroppen ska må bra. Människan är gjord för att röra sig. Genom att till exempel gå en promenad så blir man mindre stressad på grund av den endorfin ökningen som uppstår, man får bättre sömn, hjärtat mår bättre och starkare medan matsmältningen blir bättre.
Däremot om man hellre ligger och slappar framför en film så ökar risken för Hjärt- kärlsjukdomar, depression, förhöjda blodfetter och försvagning av muskler, leder och skelett. Så stressa ner, ät nyttigare och gå på en promenad, då mår man mycket bättre.

Andlig sång med Mikael Ågren
Sångstund med Mikael Ågren ägde rum i Dagverksamhetens lokal. Publiken fick välja den psalm som dom ville sjunga tillsammans med Mikael.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.