Jour för unga kvinnor

23 FEB 2012
Skrivet av :
Linda Sköld, Rebecka Hjort och Emma Grahn.

I början av februari 2012 öppnades Tjejjouren Pärlan i Älvsbyn av Rebecka Hjort, Emma Grahn och Linda Sköld. Tjejjouren är en underförening till Kvinnojouren Pärlan men koncentrerar sig mer på dom yngre kvinnorna i Älvsbyn, och frågorna som dom har.
– Vad vi har hört är det i stort behov av en tjejjour. Älvsbyn är inget undantag från resten av Sverige, det behövs, berättar trion.

Var tredje tjej i Sverige som besöker en ungdomsmottagning har blivit utsatt av någon form utav kränkning eller hot. Många utav dessa kontaktar inte kvinnojouren då dom inte vill känna sig äldre än vad dom är. Därför inrättades tjejjouren istället, för koncentrera sig på dom frågor som dyker upp i tonåren. Det kan bland annat vara frågor om kroppen och dess utveckling, men även också om mobbning och våld som jouren hjälper till med att lyssna, stötta och motivera.
– Vi är ett bra första stöd, säger Linda.

Rebecka, Emma och Linda arbetar ideellt med tjejjouren, det som dom tre har gemensamt är att dom brinner för sin sak. Många tjejer därute bär oftast på frågor som dom inte vill fråga sina föräldrar eller kompisar. Därför erbjuder tjejjouren att lyssna och ge stöd ifall det behövs.
– Vi är bra lyssnare, berättar Emma.
Tjejjouren har även full tystnadsplikt och erbjuder full anonymitet. Tjejerna har heller ingen anmälningsplikt, vilket menas med att så länge livet inte är i fara så kommer ingen polis att kontaktas.

Den 8 mars inträffar den internationella kvinnodagen. Då kommer tjejjouren att finnas tillgängliga på Älvåkraskolan och Älvsbyns Gymnasium för att ge information om tjejjouren.

För att komma i kontakt med Tjejjouren Pärlan så kan du antingen besöka deras hemsida på http://alvsbyn.tjejjouren.se/ eller genom mailadressen tjejjouren-parlan@hotmail.se.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.