En död. 31 skadade

07 FEB 2012
Skrivet av :

En död. 31 skadade.
Måndagen den 6 februari blev olycksdrabbad. Sällan eller aldrig har så många allvarliga trafikolyckor inträffat på så kort tid i Norrbotten.
– Jag tror inte att jag under mina 30 år har hört att vi haft så många olyckor på en dag, säger Catrin Hedqvist, vakthavande polisbefäl till tidningen NSD:

Måndagens alla olyckor satte ett hårt tryck på både Sunderby sjukhus och ambulansverksamheten. Extrapersonal fick kallas in för att ta hand om alla skadade som strömmade till akuten. Ambulanser rekvirerades från flera håll, bland annat Älvsbyn.

En person avled i olyckorna. Åtta vårdas på intensiven, en på vårdavdelning, fjorton kunde under måndagen lämna sjukhuset och åtta utreddes fortfarande under kvällen.

Orsaken till de många olyckorna var måndagens snöfall med kraftig snörök som följd.

Här är en sammanfattning av den ”Svarta måndagen”:

07.00 Avfarten mot Storklinten: En gravid kvinna fick nacksmärtor sedan hennes bil blivit påkörd bakifrån.

08.20 Harrikangas Pajala: En person skadades lätt sedan en personbil kolliderat med en traktor.

09:00 Storheden: En man i 45-årsåldern skadas sedan han blivit påkörd. Olyckan orsakar i sin tur en rad avåkningar.

10:50 Bergnäset: Kollision mellan personbil och lastbil nära brofästet. Fordonen hamnar i diket och bärgningsarbetet orsakar störningar i trafiken till och från Luleå.

11:00 E4:an Persön: Kollision mellan två bilar. Inga skadade.

11.15 Gäddvik: Seriekrock vid avfarten från E4:an med totalt nio bilar involverade. Olyckan fick allvarliga konsekvenser. En kvinna omkom och fem skadades. I snöröken och koset på olycksplatsen uppstod sedan flera kollisioner p grund av att bilar inte hann stanna.

12.00 Råneå: Två bilar kolliderar. Ingen skadad.

12.16 Antnäs: Singelolycka, en person förlorar medvetandet.

12.30 Karlsvik: Personbil kör in i lastbilssläp.

12.47 Måttsund: Seriekrock med sex bilar inblandade i höjd med Ebbenjarka. Inga allvarligare personskador rapporteras.

13.16 Sunderbyn: Ambulans kör in i lastbil. Därefter kolliderar ytterligare tre fordon. En kvinna klagar på smärtor i nacken.

13.49 Trångfors, Boden: Buss kör in i personbil, hamnar i diket. En kvinna till sjukhus.

13.59 Kopparnäs: Personbil sladdar av vägen och en person kläms fast.

14.20, Gammelstad: Två bilar kolliderar. En man blöder kraftigt från huvudet, även en kvinna skadas.

15.25 E 4, mellan Ersnäs och Antnäs: Ny seriekrock denna gång med tre bilar inblandade. Inga allvarligare personskador rapporteras.

Utöver alla uppräknade olyckor förekom även ett stor antal avåkningar av lindrigare art. Bland annat på E 45 vid Vajmat och riksväg 94 vid Arvidsjaurs flygplats.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.