Dag fylld av sång, dans och nostalgi

16 FEB 2012
Skrivet av :

Under onsdagen var det Älvsbyns Bibliotek som var centrum för den pågående Äldre- & Anhörigveckan. Dagen inleddes av Tärnstigens duktiga förskoleelever som bjöd på sånger. 
Dom duktiga barnen sjöng låtar som ”Tvärtomvisan”, ”Alfabetssången” och en sång om månaderna. Barnen fick många applåder efter ett väl framfört uppträdande. Många utav publiken vart imponerade och tyckte att barnen var otroligt duktiga på att komma ihåg texten.


Byar i södra Älvsbyn
Vid 11-tiden var det Åke Engmans tur att ställa sig framför publiken med mikrofonen tätt intill sig. Det var hög tid för en föreläsning om ”Byar i södra Älvsbyn”, en bok som Älvsby Forskarförening fått fram efter 5 års arbete. Boken innehåller bilder och information om byarna Nygård, Högheden, Nydal, Bränna, Småträsk, Tvärsel, Snårbäcksliden och Kälsberg. Boken beskriver utvecklingen som skett i dessa byar under drygt 200 års tid. Materialet har man fått fram genom bland annat kyrkoböcker, historiska kartor och personliga besök. Boken innehåller bland annat kartor, fastigheter, folket som bodde/bor i fastigheterna och olika ägor.

Forskarföreningen startade år 2006 och befinner sig i Biblioteket i Älvsbyn. Föreningen har i dagsläget över 100 medlemmar i Älvsbyn. Intäkterna från boken går direkt till forskarföreningen, som genom ideellt arbete suttit bra över 1000 timmar för att få fram drygt 500 sidor fakta och bilder om Älvsbyns södra byar.

Solveigs vantar
Sen var det högtid för slöjdaren Solveig Larsson från Luleå att komma och berätta om sin stora hobby: Att sticka vantar i alla valörer.
– En del mönster är väldigt gamla, berättade Solveig.

För flera år sedan drabbades Solveig av bröstcancer. Hon lades in på sjukhus i 28 dagar för att få cellgifter. En gång varje dag kopplades hon till dropp med medicin, detta var beräknat att ta uppåt en timme per gång. Men redan efter knappt 5 minuter var behandlingen över för dagen. Detta ledde till att hon hade rikligt med fritid om dagarna. Så Solveig gick ut och spatserade på stan och fick där syn på en tidning full av stickade vantar och bestämde sig för att pröva på själv att sticka ett par när hon kom hem.

Väl hemma i Kalix började hon för fullt, på den tiden levde fortfarande hennes mor, som var en utomordentlig stickare, som kunde ge hon råd och tips. Och vips så var Solveig fast.

Detta har lett till att Solveig far runt för att låta sig bli inspirerad av olika mönster. Hon brukar forska om gamla mönster och har på så sätt lyckats tillverka ett fint par med Yggdrasil motiv (Världsträdet i nordisk mytologi). Så gott som allt kan inspirera Solveig, hon har gjort vantar med fågelmönster, rosmönster och ett mönster inspirerat av filmen Masjävlar. Några utav hennes verk har även blivit publicerade i en japansk bok, efter att författaren kontaktade henne och frågade om han fick publicera hennes bilder.
Solveig hade även med sig ett par exemplar utav sin bok ”Solveigs vantar” för dom som ville införskaffa sig ett exemplar.

Bildspel med forskarföreningen
Även bildspel fanns med på dagens agenda. Forskarföreningen hade satt ihop ett nytt bildspel med bilder från bland annat Granträsk och andra byar. Dock så är bildspelet ej färdigt ännu.

– Nu kanske ni blir inspirerade ni som bor i byarna runt omkring, att skicka foton till oss att skanna in, säger ordförande Gun Jonsson som hoppas att få in fler äldre bilder som föreningen kan skanna in och publicera digitalt.

Dansdragets barngrupp buggade loss
Dansdragets egna barn- och ungdomsgrupp kom till Forum för att uppträda. De duktiga barnen visade alla hur man buggar som liten. Många duktiga dansare i alla åldrar fanns på dansgolvet som shakade loss till musik med fart.

Musikcafé med Muskus 3:22
Sist på agendan var Muskus 3:22 som anordnade musikcafé tillsammans med årskurs 8 som samlade ihop pengar till en klassresa till Tyskland. Gruppen, ledd av Birgitta Forsman, bjöd på låtar som Simon & Garfunkels låt ”Cecilia” och Cornelis Vreeswijks låt ”Somliga går med trasiga skor”, självklart med en à la Muskus 3:22-stil.

Se fler bilder från den händelserika dagen nedan:

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.