Äldre- & Anhörigveckan i Älvsbyn har startat

14 FEB 2012
Skrivet av :

Runt ett 40-tal människor besökte Äldre- och anhörigveckan i Fluxen under måndagen.
– Det här är något som jag ser fram emot varje år. Det här är bland det roligaste att göra som politiker, säger Helena Öhlund, socialnämndens ordförande, när hon invigde veckan.

Helena Öhlund


Helena gav även en slutredovisning för de närvarande om äldreomsorgsberedningens arbete. Målet för arbetet är att den äldre generationen samt funktionshindrade ska få bestämma om det ska bo hemma eller om det vill bo i en bostad med mer service.

Syftet i beredningsgruppens arbete har varit att lyssna på de äldre och höra om vad det har för förslag om förbättring. Sedan skickas ett eget förslag om resurseffektiv äldreomsorg till den högre instansen, som förhoppningsvis kommer med ett beslut grundat på kvalité och som självklart matchar efterfrågan.

Nu har äntligen beredningsgruppen kommit med ett förslag till beslut, några utav dessa är:
Att omgående inrätta 16 platser för särskilt boende.
Att införa ”förenklad biståndsbedömning”.
Att tillgodose utökat behov av dagverksamhet och behov av träffpunkter.
Att införa resursfördelningssystem på särskilda boenden.

Jan Martinsson

Efter att veckan väl blivit invigd blev det allsång med Janne Martinsson. Många bra låtar sjöngs, bland annat Cornelis Vreeswijks låt  ”Cecilia Lind” och Sven Ingvars’ låt ”Jag vill vara din Margareta”.

Även Lisa Groth Öhman, från Luleå, kom under dagen och höll i en föreläsning om ”Kostens betydelse för hälsa”.
– Det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, säger Lisa.

Lisa Groth

Stor del utav föreläsningen fokuserade på begreppet SI, Själens Index. SI handlar om att man ska äta det som gör att själen mår bra.
– Äter man bra, presterar man bra, berättar Lisa.

För drygt 10 000 år sedan åt man för att överleva, var magen hungrig så åt man helt enkelt. Vid 1800-talet hade detta vänt en aning och man kunde förvara mat en längre tid och äta när det väl behövdes. I nutid är det mycket snabbmat som finns på menyn, det kan vara allt från snabbnudlar till färdiggjord soppa.
– Här handlar det om lyx. Alltså färdiggjord mat, säger Lisa.

Detta är något som är bekvämt men väldigt onyttigt, då stor del av innehållet är konstgjorda aromämnen och smaktillsatser som skapats i laboratorium. Ett av dessa ämnen är den konstgjorda Glutamat (E 621). Glutamat är en aminosyra som fungerar likt en signalsubstans. När man använder ämnet i maten så gör den att maten smakar betydligt mer, den får helt enkelt en kraftigare och godare smak. Men Glutamat har dock en rad olika biverkningar, några utav dessa är huvudvärk, svettningar, illamående, andnöd och diarré men det finns även en risk att man börjar tappa håret.

Många av dom närvarande tyckte att föreläsningen var intressant och bra. Lisa var en bra föreläsare som fick med sig publiken utan några problem. Dock så var det bara en liten del av hennes originalföreläsning.

Vanligtvis brukar hon hålla föreläsningar på fyra timmar, men den här gången var hon tvungen att korta ner det till drygt en halvtimme.

Den första dagen av Äldre- & Anhörigvecka avslutades av Reumatikerföreningen som höll i fikaförsäljning efter dagens genomförda föreläsning. Medan SPF anordnade tipspromenad.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.