170 miljoner sålda album

12 FEB 2012
Skrivet av :

Whitney Elizabeth Houston Född 9 augusti 1963 Newark, New Jersey Död 11 februari 2012 (48 år) Beverly Hills, Kalifornien.

Inspirerad av flera framgångsrika soul-sångare i sin släkt, däribland modern Cissy Houston, kusinerna Dionne Warwick och Dee Dee Warwick samt gudmodern Aretha Franklin, började Houston sjunga i kyrkan och blev medlem i en gospelkör vid elva års ålder.
Efter att hon sjungit tillsammans med sin mor på olika nattklubbar i New York upptäcktes hon av Arista Records chef Clive Davis. Hennes debutalbum, Whitney Houston, släpptes år 1985. Framhävd av flera smash-hits som ”Saving All My Love for You”, ”How Will I Know” och ”Greatest Love of All” blev skivan snabbt det bästsäljande debutalbumet av en kvinnlig musiker med över 25 miljoner sålda kopior.

Houstons andra studioalbum, Whitney, slog återigen rekord när det blev det första studioalbumet av en kvinnlig musiker att debutera som etta på USA:s albumlista Billboard 200. Likasom föregångaren certifierades skivan med platinastatus på nästan alla internationella territorier. Skivans ledande singel,
”I Wanna Dance with Somebody”, blir en av Whitney Houstons största hits till dato.

Efter en ytterligare platinacertifierad albumrelease, I’m Your Baby Tonight, fick Houston sin första filmroll i den romantiska dramathrillern The Bodyguard år 1992.
Filmens soundtrackalbum vann en Grammy Award med utmärkelsen ”Album of the Year” och rankas som det fjärde högstsäljande musikalbumet i musikhistorien.
Skivans ledande singel, ”I Will Always Love You”, är till dato världens bästsäljande musiksingel av en kvinnlig artist. Följande år fortsatte hon att skådespela i flera filmer som Hålla andan (1995) och The Preacher’s Wife (1996). Hon kom även att bli verkställande producent för en omarbetning av Cinderella där hon även skådespelade som Gudmodern och anställde sångaren Brandy att spela Askungen. År 1998 släppte hon sitt fjärde studioalbum My Love Is Your Love som sålde över 10 miljoner kopior.

Efter att ha förnyat sitt skivbolagskontrakt släpptes hennes femte studioalbum, Just Whitney, år 2002. Skivan certifierades återigen platina i USA men märkte ett kommersiellt förfall på nästan alla andra internationella territorier. Under större delen av 00-talet kämpade Houston med sitt kraftigt mediadiskuterade privatliv vilket ledde till slutet av sitt 14 år långa äktenskap med Bobby Brown. År 2009 gjorde Whitney comeback med sitt sjätte studioalbum I Look to You.

Whitney Houston är till dato en av musikhistoriens bästsäljande artister med över 170 miljoner sålda album. Hon är även den mest prishyllade kvinnliga sångerskan enligt Guinness World Records.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.