100 gram guld till utstickare som går sin egen väg

08 FEB 2012
Skrivet av :
Karin Bodin, VD.

Utstickare är modiga människor som går sin egen väg. I år ger brödföretaget Polarbröd för första gången ut Utstickarpriset till just en utstickare – någon som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet.


– I år firar Polarbröd AB 40 år som företag. Vi har fått ta emot många priser genom åren. Nu är vi inte längre ungdomar utan känner oss mogna att själva dela ut pris, säger Karin Bodin, vd på företaget.

Utstickarpriset är ett årligt pris, som ges ut för första gången i år. 2012 är också ett jubileumsår för Polarbröd, som firar många utstickarår sedan sin början 1879.

Vinnaren av Utstickarpriset belönas med en guldtacka 100 gram Bolidenguld. Årets vinnare koras vid en tillställning i slutet av Polarbröds Utstickarår 2012. I år belönas en vinnare som verkar inom innovation och hållbarhet.

Anna Borgeryd, styrelseordförande.

– I en tid av snabba förändringar som för oss bort från det vi vant oss vid att se som normalt, är det särskilt viktigt att människor har integritet och vågar agera i enlighet med sina värderingar, säger Anna Borgeryd, styrelseordförande i företaget.

– Vi vill med det här priset uppmärksamma dem som visar oss vägen framåt just för att de går mot strömmen, fortsätter hon.

Begreppet utstickare är tätt kopplat till Polarbröds affärsverksamhet och används flitigt i Polarbröds bagerier. Utstickare är en stans som skär ut brödkakor ur degen. Utstickare lämnar ett avtryck i både degen och historien.

2012 har vi på Polarbröd många goda skäl att jubilera. Vi firar en lång rad utstickarår sedan starten 1879. Då kom Johan Nilsson till Älvsbyn för att ge liv till en bagarfamilj och la grunden för en stolthet och ett nytänkande inom bagarkonsten som lever vidare än idag. I år är det också 100 år sedan Johans son Frans Gustav Nilsson öppnade kafé i det lilla bageriet i Älvsbyn och 50 år sedan Gene bageri såg dagens ljus. Polarkakan 40-årsjubilerar, så också bolaget Polarbröd AB. För 25 år sedan blev bageriet i Omne en del av Polarbröd. I 20 år har fransmän kunnat njuta av Polarbröd och i Norge har vi funnits i tio år.  Under åren har Polarbröd hyllats för våra innovativa lösningar. En är Renklämman, världens första djupfrysta smörgås, en annan Polarmetoden; vårt sätt att hålla brödet färskt genom frysning.  Vår kultur att våga sticka ut, vara nytänkande och uthålliga, visa hänsyn och handlingskraft, har fört oss dit vi är idag. Dessa egenskaper ska också bära oss in i framtiden.

Om Polarbröd
Polarbröd är ett familjeföretag med hundraåriga traditioner i norrländsk brödkultur. Under de 40 år företaget funnits har det vuxit från ett litet familjebageri till Sveriges tredje största producent av matbröd, med cirka 400 anställda. 2010 omsatte företaget 711 miljoner kronor och bakade 36 955 ton bröd på de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.