Tio personer åtalas för ofog mot RFN

23 JAN 2012
Skrivet av :
Aktivisterna målade bland annat Jokkmokksvägen, i höjd med
hotell Storforsen, med olika symboler.

Tio personer ur nätverket Ofog åtalas för skadegörelse, olaga intrång och brott mot skyddslagen efter manifestationen mot RFN utanför Vidsel den 26 juli 2011.
Bland annat målade aktivisterna fredssymboler på start- och landningsbanan, sprejade färg på landningsljusen och överträdde rådande fotoförbud.

Medlemmarna i Ofog protesterade mot att Nato och andra militärmakter tillåts öva krigsföring på robotbasen i Vidsel. Enligt sstämningsansökan till tingsrätten trängde sig tio personer in på förbjudet område. Två av aktivisterna åtalas även för att ha sprayat färg på landningsljusen så att dessa blev obrukbara. Ljusen kostade 5 000 kronor att återställa. Brottet betraktas som grovt eftersom flygtrafiken fick stoppas.

En av de åtalade anklagas dessutom för förgripelse mot tjänsteman. Enligt åklagarens stämningsansökan har mannen hindrat en skyddsvakt och kladdat ner denne med färg.

De åtalade kommer från olika orter i södra Sverige.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.