Nu startar projekten för volontärerna i Älvsbyn

25 JAN 2012
Skrivet av :
Från vänster: Matilda Wiklund, Nanna Karlsson, 
Kajsa Claesson, Takenari Yamamori, Maria Miranda, 
Ingegerd Bohlin, Christine Ndayitwayeko, Matilda Eriksson 
och Irina Studhalter

Snart är det äntligen dags för volontäreleverna i Älvsbyn att bege sig ut på sina respektive projekt, redan den 30:e januari planeras projekten att sätta igång. Årets elever kommer inte bara från Sverige utan även från länder som Colombia, Schweiz och Japan. Men en sak har dessa elever gemensamt: Dom vill alla bidra till att hjälpa dom som behöver hjälp.

Maria Miranda och Irina Studhalter är två stycken som bestämde sig för att komma till Sverige och hjälpa till, och genom en slump hamnade dom just i Älvsbyn.
– Det är intressant därför att människorna hjälper andra människor utanför landet. Jag gillar älvsbyborna jättemycket, berättar Maria och lägger till att hon älskar både vinter och snö.
Både Maria och Irina har fått hjälpa till med olika saker på Folkhögskolan, både i köket och i städet men även också vid de olika arrangemangen som ägt rum, såsom de olika musikkvällarna.
– Jag valde Sverige och blev placerad här. Jag vart förvånad, men sen tyckte jag att det var roligt, säger Irina som berättar att hon snart kommer att fara hem till Schweiz och börja studera på universitet.

Takenari Yamamori, är en kille från Japan som har planer att hjälpa hemlösa i Stockholm:
– Jag kommer att jobba i Klara Kyrka med att hjälpa hemlösa. Om jag får skulle jag vilja göra aktiviteter med dom, berättar han och lägger till att han börjar redan nu den 1:a februari.

Älvsbybon Ingegerd Bohlin kommer att bege sig till Ryssland för att bland annat besöka kriscenter och delta i gudstjänster. En till älvsbybo som vill hjälpa till är Matilda Eriksson som kommer att arbeta som distansvolontär:
– Jag kommer att jobba med frågor om prostitution och trafficking, berättar hon.

Christine Ndayitwayeko och Nana Karlsson kommer dock att bege sig till ett lite varmare klimat, Christine kommer att fara till Burundi och starta en rädda barnen förening medan Nana far till Guana:
– Jag ska åka till Guana. Jag har kontakt med ett barnhem och planerar att göra ett grönt område åt dom. Plantera buskar och göra träbänkar, så att dom har nånstans att koppla av, berättar Nana Karlsson.

Eleverna har även haft chans att lära sig svenska under skoltiden, något som dom på kort tid lyckats bra med. Dom driver även en Fairtrade shop där man kan köpa the, kaffe, choklad, naturgodis och andra saker.

Bakom volontärlinjen finner man läraren Matilda Wiklund som berättar att det är bara ett fåtal ställen i Sverige som har volontärlinje.
– Det är en ganska speciell utbildning, säger hon.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON


Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.