Fönstertittare på fönsterfabriken

26 JAN 2012
Skrivet av :

Under torsdagen höll Energicentralen AB i Älvsbyn öppet hus i Fönsterfabriken för representanter från Kommunen, Arbetsförmedlingen och Sparbanken Nord.

Syftet var att berätta om verksamheten samt visa och demonstrera tillverkningen av PVC-fönstret. En fönstertyp med en plastram som har högt värmemotstånd samt hög resistans mot kyla.

PVC-materialet är även av det mer stryktåliga typen, vilket gör att om man vill exempelvis böja det, så krävs det att man tar i för allt vad man är värd.

Fönstret kräver även ytterst lite underhållning, något som alltid värdesätts av dom som är less på att underhålla fönstret titt som tätt.

Energicentralen är den enda tillverkaren norr om Stockholm som arbetar med just PVC. För tillfället ligger Umeå och Dorotea, högst upp på listan på var det finns kundbeställningar, på hemmaplan ser det dock lite knapert ut då de flesta far till städerna och gör sin köp där istället för på hemmaplan, något som företaget hoppas blir ändring på.

Självaste materialet till ramen kommer från Tyskland medan glaset beställs från Pilkington i Öjebyn. Maskinerna är nyinköpta från Italien och Tyskland.

Sven-Erik Bergvall förevisar fördelarna.

Inget arbete görs på förhand, utan när en beställning kommer in startar man produktionen efter den inkomna beställningen.
– Vi tar mått av varje specifik kund, berättar Sven-Erik Bergvall, platschef på Energicentralen.

Text och Foto: Robin Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.