Extremt mild inledning av årets vinter i Älvsbyn

02 JAN 2012
Skrivet av :
December 2011 blev 13,6 grader mildare än motsvarande
månad 2010. 

2011 är slut. Vädermässigt gav året ett temperaturöverskott i hela landet. Mest i Norrland.
December blev en extremt mild månad i Norrbotten. I Älvsbyn var medeltemperaturen endast minus 3,4 grader. 
Året innan, 2010, huttrade vi och frös. Då hamnade medeltemperaturen i december på minus 17 grader!


Även november blev behaglig jämfört med förra året. I år noterades en medeltemperatur på minus 0,7 grader för hela månaden, att jämföra med minus 10,6 under 2010.

Men vi kan också minnas tillbaka på en varm och härlig sommar som var efterlängtad efter förra vintern som var kall och bister. Juni och Juli bjöd på sköna och varma dagar. Hösten präglades av en hel del regn.

Men till skillnad från temperaturen så blev nederbörden däremot variationsrik med stora skillnader lokalt. Vissa områden noterade nederbördsrekord medan andra delar fick mindre nederbörd än under ett normalt år.
Regnet drabbade spannmålsodlarna speciellt hårt och 47 procent av grödorna i Norrbotten hann aldrig bärgas.

Sett över hela landet så finns de största temperaturavvikelserna under 2011 i Norrland med dryga två grader över det normala. Men än står sig 1934 och 1938 som de varmaste åren.

Lokalt kommer dock 2011 med stor sannolikhet att bli det varmaste året som uppmätts sedan mätningar inleddes under andra halvan av 1800-talet. I Östersund/Frösön med mätningar från 1860 och framåt ser 2011 ut att överträffa det gamla rekordet från 1934 och 1938.

I de inre delarna av norra Norrland blev 2011 ett riktigt blött år med drygt 50 procent mer nederbörd än normalt jämfört med normalperioden 1961-1990. Lokalt i landet blev det nya nederbördsrekord för året som helhet.

Jokkmokk i Lappland slog sitt gamla rekord från 1935. Det nya rekordvärdet från Jokkmokk ökade anmärkningsvärt mycket från 737 mm till nära 900 mm.

I östra Svealand och sydöstra Norrland föll mindre nederbörd än under ett normalt år. Även vid Västerbottens kustbälte ser det ut att bli torrare än normalt. Särskilt juli månad var torr och bidrog till årsgenomsnittet. Stockholm hade sin torraste julimånad sedan 1959.

Några andra väderrekord under 2011:

  • Den 2-3 mars nådde medelvinden vid Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen 44 m/s vilket är tangerat svenskt vindrekord för fjällstationer.
  • Den 7 juni registrerades 41 000 blixturladdningar vilket är det största antalet sedan det nuvarande blixtlokaliseringssystemet togs i bruk 2002. Dessutom blev sommaren som helhet den åskrikaste sedan starten 2002.
  • I november satte Östersund nytt rekord i antal soltimmar vilket är det högsta uppmätta värdet där sedan mätstarten 1957.
  • Den 27 november uppmättes 41 m/s i byvinden ute vid Hanö i Blekinge vilket blev nytt svenskt byvindsrekord för november månad.
  • I november sattes även nya bottenrekord med avseende på snön, eller snarare bristen på den. Praktiskt taget hela landet hade barmark fram till den 18 vilket är unikt så sent på säsongen.
  • Den 13-14 december åskade det rejält i södra Sverige vilket gjorde att årets sista månad blev den åskrikaste decembermånaden som registrerats sedan nuvarande blixtregistreringssystem togs i drift 2002.

Källor: SMHI och www.temperatur.nu

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.