Traditionell teaterpjäs stärker elever – årets tema blir Romeo och Julia

07 DEC 2011
Skrivet av :
Gänget som ser till att hålla teaterprojektet levande. Högst
upp syns; Jerker Wallström och Jessica Berglund. Mellersta
readen; Maria Granström, Anna Granlund, Inger Lundberg
och Ingela Särestöniemi. Nedre raden; Ulla-Gun Nordström,
Tommy Berg och Gunnar Ullberg.

Teaterprojektet Stjärnskott är en viktig händelse för eleverna på Älvåkraskolan i Älvsbyns kommun. Under projektets gång är eleverna med och skapar en alldeles egen teaterföreställning. Årets pjäs är klasssiska Romeo och Julia.

Eleverna får själva välja vilken riktning pjäsen ska ha, de vill säga om den ska följa originalet eller om den ska framföras i en omgjord version som till exempel med West Side Story som tema.

Teaterprojektet betyder mycket för högstadieeleverna. Projektet är ett utmärkt sätt att lära känna nya människor, stärka sitt självförtroende och få en högre status. Detta vet jag av egen erfarenhet då jag, för ett X antal år sedan, deltog i min årskulls teaterprojekt som skådespelare.

Då jag föredrar att vara bakom scenen kan jag fortfarande inte förstå att jag bestämde mig för att stå PÅ scenen, framför hundratals människor som tittar på en. Men med tiden så växte jag som person och det blev en naturlig sak att stå framför dessa människor, jag hade roligt helt enkelt.

Men det är inte bara elever som vill att teaterprojektet ska fortsätta, även politiker och lärare vill att traditionen ska leva vidare i många år till.

Årets pjäs är William Shakespeares ”Romeo & Julia”, där man i originalet får följa den förbjudna kärleken mellan Romeo Montague och Julia Capulet, något som slutar i tragedi. Men för att ett sådant projekt ska gå runt behövs pengar till smink, ljud, ljus och rekvisita.

Romeo och Julia är en populär berättelse som skrevs redan 1595-1596 men som fortfarande fängslar och som dramatiserats i många olika former, exempelvis opera, teater, musikal och film. Flera stora uppsättningar har gjorts i Sverige på senare år, bland annat på Göteborgsoperan, Kungliga operan i Stockholm och på Göteborgs stadsteater där bilden nedan är hämtad från pressbildsarkivet. Den gången spelades huvudrollerna av Emelie Jonsson, Jonatan Rodriguez. Får vi se liknande scener i Älvsbyn?

Historien av Shakespeares har använts många gånger som i just West Side Story.

Eleverna själva får pröva på att besöka olika företag för att söka sponsring, efter att ha fått träna på hur man uppträder i sådana situationer. Många utav de tidigare sponsorerna väljer att fortsätta stötta ungdomarna. För till exempel 100 kronor får de en reklamplats i deras annons- och programblad.

Bakom projektet finns lärare från högstadiet som hjälper eleverna med bland annat scenografin, musiken, ljudet och ljuset, även kulturskolan och skolchefen deltar som medfinansiärer. Inger Lundberg sitter i projektledningen och gymnasieläraren Tommy Berg sitter i regissörsstolen där han guidar årets gäng skådespelare.

Både Inger och Tommy har varit med i branschen sen 1993. En eloge har Tommy fått av sina medarbetare för sitt arbete som regissör efter att ha lärt upp 18, snart 19, generationer skådespelare och fått det hela att gå runt på scenen.

TEXT: ROBIN NILSSON FOTO: ROBIN NILSSON OCH AORTA

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.