Ny chans för Granbergs Buss och Veolia

14 DEC 2011
Skrivet av :

Granbergs buss får en ny chans.
Upphandlingen, där bussbolaget i Älvsbyn blev en av de stora förlorarna, ska efter överklagan göras om.
Förvaltningsrätten underkänner nämligen den stora bussupphandlingen i Norrbotten.

I dag ägs Granbergs Buss av Veolia. Den senaste upphandlingen slutade i katastrof för bolaget.

Upphandlingen vanns stort av sammanslutningen Centrala Buss vilket innebar att Granbergs Buss skulle tappa en stor del av sina linjer.

Men upphandlingen överklagades. Veolia menade att vinnarna fått särskild detaljinformation vilket gav konkurrenterna en fördel och att de till slut kunde lämna ett lägre pris eftersom en del av osäkerheterna undanröjts.

Den särskilda informationen bestod, enligt Veolia, av att Centrala Buss fick detaljer om resandefrekvensen och att de lyckades undanröja att en viss fordonstyp används på ett av de upphandlade områdena.

Lästrafiken i sin tur menar att informationen fanns tillgänglig för alla och att Centrala Buss visste mycket om verksamheten eftersom de redan ansvarade för en omfattande trafik på de upphandlade linjerna.

Linus Granberg, platschef på Granbergs Buss i Älvsbyn, kan
börja hoppas på fler linjer igen.

Men Förvaltningsrätten köper inte den förklaringen utan förordar att upphandlingen görs om. I sitt beslut menar rätten att ”Den information Centrala buss fått är inte obetydlig” och att Veolia/Granbergs Buss riskerat att lida skada.

Det ger Veolia och Granbergs Buss en ny chans.

– Vi har fått det styrkt att det inte gått rätt till, kommenterar Björn Sverin, affärsområdeschef i Veolia, till Norrbottens Kuriren.

Men även Förvaltningsrättens dom kan överklagas. Det gör att tidigare planer förmodligen msåte revideras. De nya avtalen var tänkta att börja gälla till sommaren. Så lär det inte bli.
– De som i slutändan är vinnare ska hinna köpa nya bussar och andra ska avveckla. Tiden krymper, motiverar Sverin.

Lösningen kan bli att nuvarande avtal förlängs.  Något som bekträftas av Arne Andersson, VD, för Länstrafiken i Norrbotten.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.