Ny ambulans efter 35000 mil

22 DEC 2011
Skrivet av :
Nya 311-9180 har redan efter en månad rullat 1500 mil

Det kallas för omsättning och innebär att nya ambulanser köps in vart tredje år och/eller efter 30 000-50 000 mil, för att hålla uppe en god fordonsstandard. Älvsbyn har nu tilldelats en ny Volkswagen Ambulans T5 Kombi , med 7-växlad växellåda med dubbel koppling (DSG) och med 4MOTION 4-hjulsdrift.

En ny ambulans som ser större ut men som fortfarande bara är en 1-bårs ambulans. Den ersätter den tidigare Volvo V80 som nu pensionerats efter dyga 3 år och ca 40 000 mil i tjänst i Älvsbyn.

Den nya blir en av två ambulanser i Älvsbyn, där den ena är bemannad dygnet runt och den andra bemannas mellan 08-16 som dagambulans och personalen integreras i vårdcentralens dagliga arbete om inte den har uppdrag.

Mellan larmen måste personalen kunna koppla bort tankarna på ambulans och koncentrera sig på vad som behöver göras inne på ambulansenheten. Exempelvis varierande sysslor från joursköterska till telefonrådgivning eller som Ronny Grundström enhetschef på ambulansen berättar från den senaste veckan där de fått gipsa Älvsbybor som brutit diverse armar och ben i den senaste halkan.

År 2010 var ett rekordår för ambulansen i Älvsbyn vad gäller utryckningar, runt 1 200, vilket anses vara en otroligt hög siffra för en liten ort som Älvsbyn.
– Nu ligger vi ute 3 gånger per dag, berättar Ronny och tiden med en patient brukar ligga mellan 45 minuter till 1 timme i bilen, vilket gör att personalen har mer tid med patient i bil än i jämförelse med ambulanserna på de större orterna i länet.

Fakta:
311-9180 är ett taktiskt nummer i Radiosystemet RAKEL som talar om att det är en Ambulans i Norrbotten hemmahörande i Älvsbyn. Numrering tidigare var 49 918. I Älvsbyn finns även 311-9170 (49 917)

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.