Invånarna i Vistträsk tänker kämpa för att rädda byns skola

21 DEC 2011
Skrivet av :

Invånarna i Vistträsk köper inte förslaget att byns skola ska läggas ner. På måndagen samlades ett stort antal bybor i byagården för att gemensamt ta upp kampen för skolans bevarande.
– Vi tänker kolla fakta och syna kommunens argument, säger Sara Bohlin.

För tillfället har skolan i Vistträsk 19 elever. Om två år har antalet minskat till elva om inga barnfamiljer flyttar in.
En politisk majoritet har föreslagit att skolan läggs ner och att undervisningen för barnen i Vistträsk flyttas till Vidsel.

Ett av argumenten är att elevantalet blivit för litet vilket skulle hota kvaliteten på undervisningen och det sociala samspelet för barnen.

– Är det verkligen så? Och har kommunens ansvariga räknat rätt vad beträffar elevantalet? Finns de fyra barnen från Storsund med i beräkningarna, undrar Sara Bohlin som tillsammans med Jonas Marklund, Anders Isaksson och Lisa Berggren är sammankallande i den grupp som bildats för att rädda skolan.

– Vi ska kolla födelsestatistiken, vad skolan kostar att driva och vad en flytt av eleverna får för konsekvenser, förklarar Bohlin.

Enligt Vistträskborna själva så är skolan i byn billig i drift. Den gamla brann ner i mitten av 1990-talet och den nya som uppfördes är modern på alla sätt.

Nästa steg blir att bjuda in ansvariga tjänstemän och politiker till en träff efter nyårs- och trettonhelgerna.
– Det finns många frågetecken som behöver rätas ut.

TEXT: TONY BERGLUND FOTO: SARA BOHLIN

Annons:


Julhandla på Nilssons Bygg i Vistträsk


Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.