Början till en tunnbrödsakademi

02 DEC 2011
Skrivet av :
Övre raden från vänster: Christin Svensson, Jämtlands Tunnbrödsbageri, Mårten Sundling, Stenugnsbageriet i Lenninge, Karin Bodin, Polarbröd, Frida Svensson, Jämtlands Tunnbrödsbageri, Elisabet Nilsson-Singh, Polarrenen, Monica Lundmark, Klöverträsk Bröd, Maria Eriksson, Polarbröd, Marcus Bodin, Booga Produktion, Anders Jensen, Fazer. Undre raden från vänster: Magnus Stenklyft, Magnus Levebröd, Kjell Jonsson, Polarrenen, Inger Ölund, Skogs-Hildas, Torbjörn Ullsten, Mjälloms Tunnbröd, Jonny Lundmark, Klöverträsk Bröd, Martin Lundell, Sveriges Bagare & Konditorer, Ove Edström, Stödebröd. Tunnbrödsbagare från hela Norrland träffades i Örnsköldsvik den 23 november för att diskutera hur man tillsammans ska kunna bilda en tunnbröds-akademi. Idén till akademien kommer från Kjell Jonsson, med ett förflutet som VD för Polarbröd, och han var också värd för mötet tillsammans med Elisabet Nilsson-Singh, Polarrenen. På mötet utsåg bagarna en arbetsgrupp som nu har i uppgift att ta fram ett förslag på hur akademien ska organiseras och finansieras.

– Jag har saknat en samlingspunkt kring tunnbröd. Det känns mycket roligt att vi nu är igång, säger Torbjörn Ullsten, Mjälloms Tunnbröd.

Gemensamt finns en önskan om att tunnbrödsakademien ska värna den svenska tunnbrödstraditionen samt vara landets främsta forum för att samla, sprida och utveckla kunskap om tunnbrödet, och hur det avnjuts på bästa sätt.

Passionen för tunnbröd går inte att ta miste på. Ove Edström från Stödebröd menar att det finns många spännande sätt att äta tunnbröd på som många ännu inte känner till.

– Även om vi lånar varandras recept så kommer tunnbröden att se olika ut. Hur vi bakar eller hur varma ugnarna är, är saker som påverkar smakupplevelsen, säger Jonny Lundmark, Klöverträsk Bröd.

Flera aktörer inom branschen har under en längre tid förespråkat ett forum som värnar om tunnbrödet som en del av den svenska brödkulturen.

-Vi välkomnar fler tunnbrödsintresserade. En akademi fungerar bäst om den består av olika representanter såsom bagare, konsumenter, forskare och kulturpersoner. Det som förenar oss är intresset för tunnbrödet, säger Karin Bodin, Polarbröd.

Till mötet kom representanter från Fazer, Jämtlands Tunnbrödsbageri, Klöverträsk Bröd, Magnus Levebröd, Mjälloms Tunnbröd, Polarbröd, Polarrenen, Skogs-Hildas, Stenugnsbageriet i Lenninge, Stödebröd och Sveriges Bagare och Konditorer.

Fakta om Polarbröd
Polarbröd är ett familjeföretag med hundraåriga traditioner i norrländsk brödkultur. Under de 39 år företaget funnits har det vuxit från ett litet familjebageri till Sveriges tredje största producent av matbröd, med cirka 400 anställda. 2010 omsatte företaget 711 miljoner kronor och bakade 36 955 ton bröd på de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.