Världsettan gav tips till ungdomarna

12 NOV 2011
Skrivet av :

Fint främmande dök upp på Folkhögskolan i Älvsbyn under lördagen. Helena Jansson, den 26-åriga världsettan i orientering, kom för att berätta om sina erfarenheter samt prata om orienteringsteknik i de olika terrängtyperna.
– Jag tycker att det är jätteroligt att få komma hit. Det är första gången som jag är i Älvsbyn, säger Helena, och hennes andra föreläsning  om orienteringsteknik.

Ungefär 40 ungdomar kommer att få under två dagar vara med på inspirationsträff, nattorientering och morgonpass i styrketräning med Helena.

I två dagar håller Norrbottens Orienteringsförbund sin årliga föreningskonferens, denna gång i Älvsbyn. Årets säsong summeras och planerna inför kommande säsong läggs upp.

Som gäst och föreläsare har världsstjärnan Helena Jansson bjudits in för att berätta lite taktik till de deltagande ungdomar och juniorer från länets alla hörn som har kommit för att låta sig inspireras.

Sture Norén hälsade alla deltagare välkomna till inspirationshelgen sedan var det Helena Janssons tur att göra entré.

”Speed doesn’t mean a thing, if you don’t have the precision” är något som Helena tycker är A och O att veta,”Hastighet betyder ingenting, om du inte är noggrann”. Med detta menar Helena att man ska ta sig den tid som krävs
för att försöka göra så noggrant man bara kan, då får man ett bättre resultat.

Träning är något som Helena värdesätter mycket, det kvittar om det är träning eller tävling båda två ska värdesättas lika mycket enligt hon. Ju mer man tränar desto bättre blir man.
– Om man vill bli bra på orientering ska man träna orientering.

Det krävs inget extra på tävlingar, spikar man kontrollerna på träningarna så kan man göra det på tävlingar också.
Fullt fokus, genomföra till 100%, göra det enkelt, våga och korsa mållinjen med ett leende, detta är fem saker som Helena rekommenderar, och att man går in i tävlingen med rätt inställning. Positivt tänkande gör mycket, för om man går in med negativa tankar så självklart går det dåligt då.

Under föreläsningen gav Helena lite tipps på vad man kan göra innan tävlingarna. Förenkla kartorna genom att t ex enbart rita på ett papper den planerade rutten till vardera kontrollpunkter, att verkligen vilja anta utmaningen, förbereda en taktik inför banan, gå in med ett bra självförtroende och stå för det beslut man har tagit. Även om man har gjort ett sämre val av väg så finns det ändå en chans att vinna, och därför ska man inte ge upp.

Helena plockade även fram kartorna som användes under VM i Trondheim förra året, även de planerade kartorna inför nästa års VM fanns med för att visa hur man kan ligga steget före och vara så förbered man bara kan.

Helena Jansson har en fin meritlista bakom sig. Sex guldmedaljer, fem silvermedaljer och nio bronsmedaljer.
De senaste utav dessa är fyra medaljer som Helena kammade hem under VM i orientering som hölls i Frankrike för bara några veckor sedan. Det blev guld i ”Medeldistans”, silver i ”Sprint”, brons i ”Långdistans” och brons i
”Stafetten”. Dessa bragder har lett till att Helena har blivit nominerad till priset som ”Årets bästa kvinnliga idrottsprestation” i Idrottsgalan som hålls den 16 januari 2012.
– Det är kanonhäftigt. Jag är jätteglad och stolt, berättar en glad Helena.
Hur det går för Helena får ni följa på tv under galakvällen.

Helena studerar även till läkare på halvtid, samtidigt som hon kör elitorientering, något som hon inte ser som ett problem.
– Jag får hålla på med det jag älskar. Om du vill något så klarar du det.

Lördagskvällens andra föreläsning som även var öppen för allmänheten blev en detaljerad förklaring över hur man tolkar sina egna signaler om vad man vill, kan och måste. Där även frågorna blev många från de deltagande ungdommarna, Som nog fick ett och annat att tänka på om hur det är att bli bäst.

Text: Sterling och Robin Nilsson
Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.