Varg bjöd på trolleri och föreläsning om tankekraft

16 NOV 2011
Skrivet av :

”Du blir vad Du tänker”, det var huvudorden i illusionisten, tankeläsaren och entertainern Peter Vargs föreläsning på Älvsby folkhögskola under tisdagskvällen. Varg blev känd hos folket efter sin tid i Kanal 5:s satsning ”Fenomen” som gick under våren med syfte att hitta Sveriges största mentalist/illusionist. Hans föreläsning lockade över hundra personer till folkhögskolans aula.

Peters föreläsning gick i tankekraftens tecken och började med att visa hur man sätter sig själv i trans, eller självhypnos. Besökarna ombads att blunda, andas tungt och visualisera en bild där man får se luften och sedan ett par heliumballonger som man höll i. Efteråt räknade Peter till fem och bad publiken att öppna ögonen för ”vakna” ur transen med en extra gnutta energi inom sig.

Efteråt föreläste Peter om människans sätt att tänka och hur en tanke blir till en handling.
– Det finns cirka sju miljarder människor på jorden. Det finns cirka 7 miljarder sätt att tänka på, berättar Peter.
”Hur tankar blir till verklighet”, genom att fokusera på en sak och visualisera bilder på just denna sak och tänka ”Wow yes, det här vill jag göra!” leder dessa tankar till början av en handling.

Peter understryker att den starka viljan inte existerar och använder sig av exemplet där en rökare ska sluta röka och tar sig sin sista cigarrett för att sedan kasta paketet i soporna för att sedan finna sig inne på närmsta kiosk för att inhandla ett nytt paket.

Oftast associeras cigarretter med de coola figurerna på bioduken, de lite coolare skurkarna som vill ha en cigarrett innan de dödas. Något som kan få bilden av att röka att se cool ut. Peter tycker att man ska byta dessa bilder mot något starkare för att sedan lättare kunna fokusera på att sluta.

Föreläsningen var, enligt många besökare, intressant. Något utav den matnyttiga informationen de fick ta del av var ”Lagen om attraktionskraften, skapar jag mitt liv eller skapar livet mig?”:
Det är inte vad du VILL HA utan det du FOKUSERAR PÅ som kommer att bli din verklighet.
Är vi på väg ifrån något eller på väg till något?
Att fokusera på problem och problemlösning och tro att det ska bli bra, blir inte bra – problemet växer.
Det finns två sidor av myntet (Mindet) den ena är TRO (Hopp) och den andra är rädsla.

”Tid är en illusion och vi är i kontroll av den” säger Peter och menar att man kan inte göra något åt igår utan man skapar sitt liv just nu.

Peter bjöd även på ett och annat trolleritrick. Publiken fick se olika former av korttrick utföras, bowlingklot som dök upp när man minst anade det, men även olika tankeläsartrick dök upp där Peter kunde se om en människa ljög och även ”se” ett namn som en deltagare skrivit på ett papper genom att se om något utmärkte sig hos den person som deltog när han frågade olika saker till denne.

Peter avslutade med orden ”Slappna av och låt det hända. Allt du behöver göra är att acceptera allt som händer i ditt liv, just nu och var glad nu!!!”

102 personer mellan 3 månader och 65 år kom för att lyssna på föreläsningen. Arrangemanget är en ungdomssatsning som ingår i det filmpass som Älvsby Folkhögskola, Bilda, SV Nord, ABF, Studiefrämjandet, NBV och Älvsbyns kommun står bakom. Tidigare under hösten var Livia Fränkel, överlevande från förintelsen, gästföreläsare.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.