Stark föreläsning om våld och hat inom nynazismen

03 NOV 2011
Skrivet av :
Kristian Jeppesen.

Kristian Jeppesen bjöd på en stark och oförskönad föreläsning om sitt tidigare liv i de högerextrema rörelserna i Skåne mellan åren 1995 till 2003.
– Att informera om hur nynazismen arbetar är mitt sätt att betala tillbaka för den skada och det lidande jag bidragit till, menade Jeppesen vars berättelse inte lämnade någon oberörd.

Anders Lindh.


Föreläsningen ingår i projektet Blåslampan.
– Jag har lyssnat till Kristians föreläsning sex gånger men blir lika starkt berörd varje gång, säger Anders Lindh, projektledare.

Blåslampan ska förhindra ungdomar att börja använda droger men tar också upp frågor som rasism, främlingsfientlighet och tolerans. Under måndagen och tisdagen hade Älvsbyn besök av Kristian Jeppesen, tidigare en av de mäktigaste inom de svenska nynazistiska rörelserna.

Han berättade ångerfullt och utan omskrivningar om sitt tidigare liv. En tillvaro av hat, våld och svek. Inte minst ångrade Jeppesen hur han mishandlat personer vars liv i ett antal fall är helt förstört. Bland annat gjorde Jeppesen en ung kille i kommunistisk ungdom förlamad.

Varför? Jo, Ung Vänster satt och grillade i ett skogspart där nynazisterna också hade tänkt hålla till. Jeppesen jagade ikapp en av killarna, lade krokben på honom och hoppade på hans ryggrad så den förstördes.

Han berättade också om det spel som pågår i de extrema högerkretsarna. Som ledare klarade han sig ofta ifrån straff. Istället skickades yngre, ännu inte straffmyndiga medlemmar, fram för att erkänna och ta på sig dåden. Internt kallades ungdomarna för kanonmat.
– Jag har förstört framtiden för många yngre, de gick före och tog både smällen och straffen.

Vändningen för Jeppesen kom när han själv blev misshandlad av ett MC-gäng för en obetald skuld på 1 500 kronor.  På sjukhuset bestämde han sig för att ändra livsstil och överge högerrörelsen. Jeppesen gick därför frivilligt till polisen och anmälde sig själv.

Reaktionen blev kanske något överraskande. Polisen insåg vem de hade framför sig, en maktfaktor inom svensk nynazism och förde honom till okänd ort under anonymt namn. Där konfronterades han också med killen som han gjort förlamad.

Att hoppa av extremhögern är inte ofarligt. Länge hade Jeppesen ett pris på sitt huvud och fortfarande är han försiktig med vilka miljöer han besöker.

Rikard Edbertsson och Kristian Jeppesen.

Även Rikard Edbertsson, från organisationen Ungdomar mot rasism, föreläste i Älvsbyn på måndagen.

FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.