Stämningsfylld och sprakande skyltsöndag på byn

27 NOV 2011
Skrivet av :
Ett av Sportringens skyltfönster i Älvsbyn.

Älvsbyborna gick man ur huse för att titta på den traditionella julskyltningen och fira första advent i centrum. Mest spännande var det förstås för barnen som fick träffa jultomtar och få en föraning om julen.


Aftonen bjöd på behaglig temperatur, runt noll,   och det utlovade ovädret med blåst och nederbörd höll sig borta från byn denna gång.

Tomtefar med sina nissar.


Första advent ägde i år rum under söndagen den 27 november. En högtidsdag som hålls den fjärde söndagen före juldagen. Julsånger sjungs och det första ljuset i adventsljusstaken tänds i hemmen.

Storgatan fylldes av folk.

Men framförallt så var det dags för den årliga traditionella skyltsöndagen i Älvsbyn. Från klockan 14:00 till 18:00 höll affärerna öppna och hade ett och annat erbjudande på lager.

Även jultomten och hans vänner gästade kommunen. Tomtefar själv satt utanför Helenas för att ta emot barnens önskelistor med namn och adress för att sedan skicka hem ett julkort till dessa.

Tomtens låda med barnens önskelistor fylldes snabbt.

Tomtemor och tomtenissarna sålde julklappar till de som ville ha en i förtid, som en liten försmak av julaftonen. Även Sossetomten gjorde ett besök i byn och bjöd på grillad korv, glögg och pepparkakor till de förbipasserande.

På Forum hölls en julmarknad med olika fina erbjudanden, även musik bjöds där bland annat älvsbypojken Oskar Hamsch och trubaduren Janne Martinsson underhöll publiken med sin sång och musik.

Årets luciakandidater presenterades och bjöd på skönsång.

Under kvällen presenterade välgörenhetsorganisationen Lions årets Luciadeltagare. Åtta unga tjejer som tävlar om att få bli krönt till Älvsbyns Lucia 2011. Vi kommer senare att presentera var och en av dem i skriftlig form på denna blogg.
Kröningen sker 12 december klockan 19:00 i Älvsbyns kyrka.

Musikaliska talangen Oskar Hamsch underhöll.

För de som kände sig extra sugen på att dra en ragg på byn med stil stod brandmännen i Älvsbyn för fordonet samt chaufför. En tur med brandbil lockar alltid kö med både yngre och äldre glada människor.

Kvällen avslutades klockan 18:00 med ett vackert fyrverkeri i Lomtjärnsparken.

Se fler bilder från Skyltsöndagen nedan:

Fakta om Skyltsöndag:
Julskyltning betecknar företeelsen att bland annat affärer placerar juldekorationer i sina skyltfönster. Skyltsöndagar fanns redan i slutet av 1800-talet.
Dagen när julskyltningen börjar kallas i Sverige skyltsöndagen. Den första skyltsöndagen hölls i Stockholm 1953. Då i början hade man skyltsöndag på 1:a advent.
Numera är det oftast den sista helgen i november (vilken 1953 och 2011 inföll på samma dag). Julskyltningen vid NK i Stockholm är en återkommande tradition under juldagarna. NK inviger vanligen sin julskyltning en vecka före 1:a advent. 2011 var startdagen 20 november.

Källa:Wikipedia

TEXT: ROBIN NILSSON OCH TONY BERGLUND. FOTO: EMELIE BERGLUND, STERLING NILSSON, ROBIN NILSSON OCH TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.