Gratis preventivmedel till unga kvinnor i Norrbotten

16 NOV 2011
Skrivet av :

Antal aborter i Norrbotten per 1000 kvinnor är bland de högsta i landet visar Socialstyrelsens rapport för januari till juni. Landstingsstyrelsen föreslår därför att landstingsfullmäktige vid sitt sammanträde idag ska fatta beslut om att införa gratis preventivmedel till kvinnor under 26 år. Förslaget är ett led i att bidra till att minska antalet aborter i länet.

Agneta Granström.

– Vi vet att kostnaderna för preventivmedel innebär att ungdomar avstår från att skaffa preventivmedel, säger Agneta Granström (Mp). Vi vet även att användning av preventivmedel bidrar till att minska aborterna.

Hittills har ungdomar fått 50 procent rabatt på preventivmedel upp till 21 års ålder. Nu höjs åldern till 25 år. Gratis preventivmedel kommer att erbjudas från den 1 januari 2012.
– Att vi gör det här är främst för att skona unga kvinnor från att behöva genomgå abort. Det är ett ingrepp som är onödigt och som kan undvikas om preventivmedel används, säger Agneta Granström.

Totala antalet aborter per 1 000 kvinnor var högst i Malmö kommun, Norrbottens län och Stockholms län. Totalt i i landet minskar antalet aborter. Under det första halvåret 2011 utfördes 19 010 aborter i Sverige, vilket är 74 färre än under motsvarande period förra året.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.