Fallfritt på Rikscupen

24 NOV 2011
Skrivet av :

Eskilstuna GF firade 100 år med både galamiddag och tävlingar under den gångna helgen. Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna, var på plats när Rikscupen i Artistisk Gymnastik genomfördes på steg 5 – 8. Hon mötte ett starkt startfält med 20 gymnaster som tävlade på steg 7. Det avskräckte varken henne eller hennes tränare – och en fallfri tävling blev resultatet!

Linnea Åberg startade sin tävling på fristående stabilt.
– Voltmässigt gick det bättre än på träningarna, men hon hade en liten miss vid en av de obligatoriska övningarna, rapporterar tränare Tora Garberg.

Efter en timmes stillasittande och väntande på sin tur var det dags för andra redskapet för dagen – hoppet.
– Dålig löpning, men raka fina hopp, meddelar Tora.

Barren var det svåraste redskapet denna gång. Det gick över förväntan, rätt så bra.
– Vid varje träningstillfälle har Linnea kommit ett steg närmare full serie och detta var hennes bästa serie sedan juni då hon började använda barrhandskar, säger tränaren.

Efter tre timmar och femton minuter startade sista redskapet – bom. Det hade varit en lång tävling utan uppvärmning på redskapen. Linnea var inte nervös, men de senaste tävlingarna har hon haft en del misstag och flera fall på bommen… I söndags fanns det däremot inte plats för något större misstag. Vingel mellan brygga och flickis men fallfritt och klart godkänt!

Tränaren Moa Hammar tillsammans med Linnea Åberg

Trea på bommen

Det utsågs inga grensegrare på denna tävling, men Linnea blev tia på hopp med poängen 9,75, sextonde i barr, 7,95 p. Hon blev trea på bom med den fina poängen 10,80, och elva på fristående med poängen 10,20. Totalt blev Linneas poäng 38,70 och det räckte till en fin nionde plats i mångkampen. Vann gjorde Sofie Emilsson, GF Uppsalaflickorna, med poängen 44,05.

Både Linnea Åberg och hennes tränare Tora Garberg och Moa Hammar var nöjda med Linneas insats under Rikscupen.
– Nu tittar Linnea framåt och tänker se till att barrserien är komplett till nästa tävling, första helgen i december, säger tränarna.

Hopp och fristående

Trots fallfri serie på bommen säger 12-åriga Linnea Åberg att hon är nöjdast med sitt fristående och det ena hoppet. Självklart är hon nöjd med bomserien och att hon äntligen är nära att göra sina svårigheter i barren igen.

Stegserierna är ett tävlingssystem som Svenska Gymnastikförbundet har tagit fram för tävlingar på såväl regionsnivå som på riksplanet. En gymnast ska uppfylla vissa krav på ett steg för att kunna flytta upp till nästa steg. Det finns obligatoriska övningar som ska utföras. Gymnasten får endast ha en miss per redskap på en enklare övning för att ha chans att ”gå vidare”. En viss poäng måste också uppnås innan uppflyttning kan ske.

Linnea tävlade för första gången på steg 7 i våras. Då lyckades hon inte riktigt nå de poäng som krävdes för att flytta upp till steg 8. Det gjorde hon denna gång, men hon saknar fortfarande några av de obligatoriska övningarna. Endast två av deltagarna lyckades kvalificera sig vidare till steg 8.

TEXT: BRITTMARI ÅBERG  FOTO: TORA GARBERG

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.