Älvsbyn drar sig ur seriespelet med A-laget och satsar på juniorerna

18 NOV 2011
Skrivet av :

A-lagshockeyn i Älvsbyn läggs på is. Styrelsen har beslutat att klubben drar sig ur seriespelet i division II norra.
– Vi har för få seniorer och kan inte köra slut på juniorerna, säger Niclas Nilsson, ordförande.

När säsongen började hade Älvsbyn tio seniorer.
– Med sedan har det varit stolpe ut med skador, sjukdomar och spelare som fått jobb på annan ort.

I flera av de senaste matcherna har bara ett fåtal seniorer varit tillgängliga. Det har i sin tur inneburit att ÄIF tvingats kalla upp juniorer och ungdomsspelare.
– Det håller förstås inte att spela i en seniorserie med A-pojkar. De har dessutom sina matcher i juniorlaget att tänka på. Vi kan ju inte köra livet ur dem. Istället satsar vi på sikt och hoppas kunna ha ett slagkraftigt A-lag om ett eller två år, säger Nilsson.

För på junior- och ungdomssidan ser det bra ut. Älvsbyn har 110 aktiva ishockeyspelare. Återväxten är med andra ord god.
– Vi hade ett styrelsemöte i måndags och det var seniorspelarna som själva väckte frågan om att vi skulle dra oss ur seriespelet med tanke på ungdomarna. Det var en fin gest, tycker Nilsson.

På tisdag träffar representanter för hockeysektionens styrelse Norrbottens ishockeyförbund. Förmodligen får ÄIF betala en straffavgift för sitt avhopp.
– Någon form av böter lär det bli. Hur mycket vet vi inte.

I de stora lagsporterna har Älvsbyn inte längre många representationslag. Idrottsdöden har verkligen brett ut sig. Ishockeyn sällar sig till sporter som handbollen och innebandyn. Vad beträffar fotbollen så finns inga byalag på seniornivå kvar. Där är Älvsbyn enda klubben med representationslag på herr- och damsidan.

– Tråkigt. Men det är många aktiviteter att konkurrera med. Fast när det gäller ishockeyn så har vi ett stort antal aktiva ungdomar och intresset är stort. Så det bådar gott, säger Nilsson.

Nybyn var senaste byagänget som hade fotboll på seniornivå.

Handbollen har tvingats lägga ned seniorverksamheten.

Trots förra säsongens framgångar kunde inte Tväråselet
ställa upp med något damlag i årets seriespel.

Även herrinnebandyn är nedlagd på seniornivå.
TEXT: TONY BERGLUND   FOTO: EMELIE BERGLUND, STERLING NILSSON OCH TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.