Älvsbygymnasterna i topp igen

14 NOV 2011
Skrivet av :
Älvsbyns framgångsrika gymnaster; Alice Nyberg, Kajsa Söderberg, Elin Lundström, Linnea Åberg och Elise Pettersson.

När Lulegymnasterna anordnade JDM visade Älvsbygymnasterna att de fortfarande står med på kartan vad gäller Artistisk Gymnastik. Älvsbyn tog hem inte mindre än åtta medaljer, varav en i lag, i en tävling där de deltog med fem flickor. Totalt ställde drygt 50 gymnaster upp från Kiruna i norr till Umeå i söder. Flickor i olika åldrar upp till 15 år fördelades utifrån kunskap på tre olika nivåer: JDM, Junior B och Junior C.

Linnea Åberg i fristående.


Det var ingen fråga om vem som skulle ta hem lagsegern när gymnasterna ropades upp till prispallen i Mångkampen på JDM. Linnea Åberg, 12 år, tog guld trots tre fall på bommen, med den fina poängen 44,30. Detta tack vare mycket fina prestationer på övriga redskap. Silvret gick till Vilma Nyberg, 13 år, från GKNN, 41,70 p. Efter en strålande och jämn tävling tog Kajsa Söderberg, 12 år, brons med poängen 40,70. Därefter följde Elin Lundström, 13 år, 37,20 p och på delad femte plats med Hanna Orajärvi, GKNN, kom Elise Petterson, 11 år, 36,00 p. En mycket fin debut för Elise som deltog i JDM klassen för första gången. Totalt ställde 13 flickor upp i JDM.

Kajsa Söderberg på bom.

Laget tog guld

Sammantaget vann Älvsbygymnasternas lag: Linnea Åberg, Kajsa Söderberg och Elin Lundström Mångkampsguld med 122,20 p, knappt 20 poäng före Lulegymnasternas lag. På tredje plats kom Umeågymnasterna. GK Norra Norden som endast ställde upp med två flickor i JDM fick nöja sig med en fjärdeplats.

Fler medaljer för grensegrar

Utöver Mångkamp och Lag delades även medaljer ut för bästa prestation på olika redskap, s k grensegrar. I barr tog Linnea Åberg guld på 10,10 p, silvret gick till Vilma Nyberg, GKNN, 8,80 p, Elin Lundström tog brons på 8,60 p. Bom vann Kajsa Söderberg som utförde sin serie mycket fint och fallfritt med poängen 10,90. Tvåa kom Hanna Orajärvi, 13 år, GKNN, med 9,50 p. På tredje plats kom Elise Pettersson med poängen 9,40. Linnea tog ytterligare ett guld efter ett fint fristående där hon lyckades utföra alla sina svårigheter. Hon fick poängen 12,90. Tvåa på fristående blev Vilma Nyberg, GKNN, 12,20 p, trea blev Emma Hjälmsson, Lulegymnasterna, 11,20 p.

Alice Nyberg på barr.

Två tiondelar från prispallen

Alice Nyberg, 10 år, var den enda från Älvsbygymnasterna som ställde upp i Junior C, den något förenklade delen av JDM för de yngre deltagarna. Tillsammans med femton andra flickor gjorde hon upp om Mångkampsplaceringarna. Efter en mycket väl utförd tävling och några olyckliga fall i barren tog hon en hedrande femteplats på 27,60 p, bara två tiondelar från tredjeplatsen. Segrade gjorde Lovisa Persson Suorra, Umeågymnasterna, med poängen 31,30.

Linnea Åberg på bom.

Tuff tävlingshöst

Hösten är fylld med tävlingar för Älvsbygymnasternas tjejer. Nästa helg åker Linnea Åberg och tävlar på Rikscupen, Steg 7, och två helger efter det åker alla som deltog på JDM plus några äldre tjejer till Norrlandsmästerskapet i Gävle. Därefter är det dags för Uttagningshelg till Utvecklingsgruppen för Linnea och helgen innan jul är det tävling på hemmaplan. 17 december genomförs Anatoli Cup för 37:e gången, en tävling där både gymnaster, föräldrar och andra villiga kan testa sin styrka och smidighet.

TEXT: BRITTMARI ÅBERG  FOTO: ANDERS ÅBERG

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.