Vilken resa ”Kalle”

20 OKT 2011
Skrivet av :

Torsdagskvällens Café i Vidsels kulturhus samlade dryga tjugotalet besökare som hälsades välkomna av Börje Andersson som berättade att Vidsels Bygdeförenings satsningar på mer aktiviteter i och kring kulturhuset.

Denna kväll var nöjet att bjuda in Luleås kommunalråd Karl Petersen i egenskap av författare, då han berättade om sin uppväxt i Danmark och utvandringen till Kanada som slutade i Luleå.

Allt inleddes med Py Bäckmans ”Gabriellas sång” framförd av Stina Andersson, därefter inledde Karl Petersen med att resitera delar av inledningen av sin bok ”da capo”.

Sedan blev det en fängslande berättelse av Petersen första år i Danmark, resan till Köpenhamn som var tänkt att bli emigration till Kanada, men som slutade med en flytt till ett ödehus, med stampat jordgolv och väldigt dåliga förhållanden samt en galen häst.

Den 11/3 1955 steg han sedan i land i Sverige tillsammans med sina fyra syskon och föräldrar, de började om med jordbruk utanför Trelleborg. Det var där sedan familjen fick det bättre och bättre och fick råd med att köpa sängar, tvättmaskin och radio.
Nu lärde sig även Kalle att använda telefon hos andra som hadde denna nya modernitet och ”Fröken ur” 90510 var en spännade ny bekantskap. Sedan blev det flytt till Karlstad, utbildning till murare och mycket mer innan han då mötte sin blivande fru Eva och att de bestämde att flytta norrut till Luleå 1975.

Berättarglädje, ödmjukhet och mänsklig värme sken igenom och att ”Kalle” som alla hans Lulebor kallar honom vill vara ett med allt och alla i Luleå. Hans dagliga promenader längs Storgatan i Luleå och alla besök i publika samanhang inom sport, kultur och näringsliv har gjort Karl Petersen till ett folkligt kommunalråd som många älskar och utbyer tankar och idér med.

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.