Två nya nedfarter på Kanis redan denna vinter

27 OKT 2011
Skrivet av :
Arbetet med de nya nedfarterna har redan påbörjats.

Kanis utökas med två nya nedfarter redan denna säsong.
Arbetat har redan påbörjats.
– Vi vill skapa en attraktivare skidbacke och ju fler nedfarter desto roligre, säger Anders Nilsson, VD på Älvsbyns Fastigheter.

En av de nya nedfarten mellan bergshällorna.


Älvsbyns kommun har utvecklingsplaner för hela Kanisområdet. Det gäller inte bara den alpina skidåkningen.
– Nej, vi vill skapa en året-runt-anläggning, förklarar Nilsson

Budgeten är begränsad. Men redan i år utökas Kanis med två nya nedfarter. En kommer att gå mellan bergshällorna och mynna ut där pulkbakcen tidigare varit belägen. Likaså görs en ny pist intill familjebacken som ska ge mer fart.
– Så man slipper staka sig fram till liften. Dessutom flyttar vi pulkbacken.

Anders Nilsson, VD Älvsbyns Fastigheter.

Älvsbyns Fastigheter välkomnar samarbeten med föreningar, privatpersoner och företag.
– Vi har redan diskuterat med Folkhögskolan och lyssnat till deras önskemål. Men vi kommer även att bjuda in till ett öppet möte i mitten av november. Vi vill ha idéer. Sedan ska vi gå igenom vad som är realistiskt att genomföra, berättar Christoffer Björkman, näringslivsutvecklare med ansvar för turism, handel och landsbygdsutveckling i Älvsbyns kommun.

Framtidsvisionerna rymmer även en utbyggnad av campingen där ett område nedanför Kanislogen redan är avsatt för ändamålet. Det kan också bli tal om nedfarter ner mot Lillkorsträsk med fler släpliftar.

Redan till denna vinter lockar kommunägda Älvsbyns Fastigheter med generösa priser till de tio första husvagnsägarna som tecknar säsongsplats. Priset är 1 500 kronor (!) för hela vintern.
– Vi har Norrbottens billigaste liftkort. Och kan vi bara få hit några husvagnsgäster så lär fler följa efter. Vi har ett bra läge nära kusten med all handel och service i centrum på gångavstånd från backen.

Christoffer Björkman.

Förbättrade skidspår och kanske en skidskyttestadion finns också i planerna. Ledningar har redan dragits till snökanonerna för att underlätta arbetet med snökanonerna och minska dragningen av slang som ofta leder till frysproblem.
Bara fantasin sätter egentligen gränser för hur Kanis kan utvecklas. Idéer som redan framförts är en gocartbana och motorlösa bilar av bechbuggy-modell som släpas upp med liften och som besökare kan ta sig en tur med nedför berget. Bilarna är självbromsande.
– Drömmen är ju att utveckla Kanis till ett riktigt rekreationsområde för både älvsbyborna och tillfälliga besökare, säger Christoffer Björkman.

En försäljning kan också bli möjlig i framtiden.
  I dagsläget tror jag inte att det finns någon aktör som vill ta över och driva Kanis men om vi fortsätter att utveckla området så kanske det på sikt finns någon entreprenör med ekonomiska resurser och visioner som ser potentialen i området . Det krävs betydligt mer investeringar i området för att det ska kunna bli lönsamt, säger Anders Nilsson.TEXT: TONY BERGLUND  FOTO: LOTTA NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.