Nattarbete i värmefabriken

29 OKT 2011
Skrivet av :

Natten till fredag fick de anställda på värmeverket slita hårt för att ge värme åt sovande och inte ont anande älvsbybor.
En trasig travers som i normala fall fyller på flis i pannan hade havererat.
– Så vi tvingades köra igång reservinmatningen med traktorlastning, berättar Jan Sipola, VD på Älvsbyns Energi (bilden).

Det i sin tur innebar att tre anställda fick offra sin nattsömn så att alla fjärrvärmekunder kunde vakna i behaglig temperatur.
– Några av gubbarna var lite slaka i dag, sa Sipola med ett skratt, men berömde samtidigt sina anställda för deras mångsidighet.

– Saker händer och saker går sönder men det viktiga är att kunderna inte märker någonting.

Anledningen till stoppet var en trasig hydralkomponent till traversen.
– Den började krångla redan för en tid sedan och vi insåg att den inte skulle hålla speciellt länge till. Därför beställde vi nya delar som kom med Jetpak på fredagen.

Under reparationsarbetet fick alltså värmeverket övergå till bränslematning med hjullastare. Pannan kräver tio kubikmeter biobränsle varannan timme.
– Det här visar att vi kan klara leveranserna av värme även vid ett haveri.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.