Isdraken, en film och föreläsning som skapar frågor

05 OKT 2011
Skrivet av :
Katja Härkönen Filmpool Noord t.v Lena Lahti och Peter Hiltunen.

I 17 veckor har redigeringsteamet klippt i äventyrsfilmen ”Isdraken” som är baserad på en roman skriven av författaren Mikael Engström. Även om många timmars arbete är kvar och musiken fortfarande skapas, fick högstadiets elever i Älvsbyn under onsdagseftermiddag se ett par utvalda klipp från filmen.

– Ni är bland dom första i världen som får se klipp från filmen, berättade filmens producent Peter Hiltunen.
Mellan varje filmklipp fick eleverna chans att ställa frågor till filmens producent.
Hiltunen fick en mängd sådana att besvara på från de intresserade ungdomarna.

Många raka enkla frågor ställdes av elever.

Bland annat dök det upp frågor om budgeten, hur svårt det var att göra en film, om det är svårt att hitta skådespelare, vilka djur som är med i filmen och varför det var just Älvsbyn som filmen spelades in i.

Som besvarades me enkelhet av panelen.

– Det är ju hela lyckan att få gå på sin egen premiär, det känns skit bra, svarar Hiltunen efter att ha fått frågan om hur det känns att filmen kommer på bio. Detta sker i någon gång under jan/feb 2012.
Filmen spelades in på 38 dagar, har en budget på 21,4 miljoner kronor och innehåller 12 skådespelare och en drös statister. Ungefär 75% av det som händer i boken har tagits bort och olika scener har lagts dit.

Mamma Anna och pappa Ulf flankerade Hampus.

På plats fanns även den färske skådespelaren Hampus Andersson från Älvsbyn. Hampus spelar Oskar, en av filmens huvudpersoner. Rollen fick han efter att teamet scoutade på olika skolor efter elever som var sugna på att vara med, och efter en provspelning var saken klar.

Efter att publiken fått se alla klippen och frågat alla visades ett par bilder på teamet bakom filmen och ett par bilder från inspelningsplatsen.

Text: Robin Nilsson Foto:Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.