Halloween är en högtid som firas den 31 oktober.

30 OKT 2011
Skrivet av :

Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland, via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår.
Genom hård marknadsföring i USA så kom Halloween även till Sverige i början av 1990-talet. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis, liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige sedan tidigare.
Firandet i Sverige kan ses som väl etablerat och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.

Men vad gör man då på Irland där det hela började? Här följer exempel från Dublin.

Trollet Samhain i Paraden på O´Conell Street i Dublin. 

Den 31:a oktober går tusentals människor i Dublin och alla dess besökare tillsammans ut för den årliga Samhain-Parade. Samhain betyder ’Sommarens slut’ på gaeliska, och firas med en spektakulär och färgstark parad för att markera slutet av sommaren.

Besökarna uppmuntras att klä upp sig och gå med i festlighetens parad där alla besökare bjuds på en fantastisk uppvisning med dansare, monster, spöken, troll, häxor och mycket mer.

Carda (Polisen) håller ett vakande öga.

Paraden startar vid Parnell Square och går ned till O’Connell Street, via Westmoreland Street och avslutas i Temple Bar med ett överdådigt och färgstarkt fyrverkeri.

Fyrverkeriet vid Temple Bar är färgstarkt.

Men man kan även åka ut på en Halloween-spökvandring i gamla slott, kyrkor och gravar runt omkring Dublin.

Spökborg utanför Dublin.

Något som på senare år blivit en populär typ av chartering med tusentals vandrare, som då kommer med tåg, buss, flyg från när och fjärran för att uppleva mystiken i dessa vandringar.

Spännande vandring i de gamla byggnaderna.

Text och Foto: Magurite O´Dologahan och Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.