Från reparationer av skogsmaskiner till gastronomiska upplevelser

22 OKT 2011
Skrivet av :

All Mecanservice servar och reparerar skogsmaskiner. 
Men företaget bjuder på så mycket mer än så. Exempelvis café och restaurangverksamhet som öppnar redan klockan 06:00 på morgonen.
Den mångfacetterade verksamheten, som även består av butik och verkstad, är både uppskattad och framgångsrik.


Det är inte alla motor- och verkstadsföretag som lockar flanörer och barnvagnsfamiljer. Men det gör All Mecanservice. Det beror förstås på caféet och restaurangen.
Här kan folk både ta en frukost, fika eller lunch. Matstället öppnar redan klockan 06.00 på morgonen och har gott om parkeringsytor även för tung trafik. Café All Mecan erbjuder också lunchlådor.
– Vi såg att det fanns ett behov för vissa yrkesgrupper att få ett ställe där de kunde fika, äta och prata med andra likasinnade på tider när andra normalt inte har öppet, berättar Anneli Johansson startade bolaget tillsammans sin make, Staffan, 2004.

Caféförelsen har även medfört andra positiva effekter för Anneli. Tidigare var hon ensam kvinna i företaget.
– Nu är vi fler, säger hon leende.
Men mat i all ära. Bolagets ekonomiska ryggrad är service och reparationer av skogsmaskiner i Norrbotten och Västerbotten.
– Först fick vi ett erbjudande att bli servicelämnare åt en mindre skogsmaskintillverkare för norra Sverige. Då tänkte jag och min man börja i mindre skala i Nybyn.

Men så hörde även en större tillverkare av skogsmaskiner av sig till paret Johanson med samma förfrågan.
– Dessa båda såg fördelar av att servicelämnaren hade två märken för att kunna hålla en högre servicegrad till kunderna, säger Anneli.
I dag servar och reparerar All Mecanservice i Älvsbyn skogsmaskiner i de två nordligaste länen. Ett stort geografiskt område.
– Vi har dygnet-runt-service på gott och ont, säger Anneli med ett leende.

Att serva och reparera skogsmaskiner innebär mycket speciella uppdrag.
– Ofta befinner sig ju maskinerna flera kilometer från närmaste väg. Dessutom vill våra kunder ha hjälp så fort som möjligt. De har dyra maskiner och förlorar pengar när de står still.
All Mecanservice har också en verkstad för tunga fordon och men utför även fältarbete på entreprenadsidan för gruvnäringen i Kiruna, Gällivare och Pajala.

All Mecanservice räknar med ett par nyanställningar under kommande femårsperiod. Med tanke på rekryteringar ser gärna Anneli att lärlingssystemet återinförs.
– Det skulle ge fler ungdomar chansen att stanna kvar i Älvsbyn, menar Anneli som samarbetar med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att få ut unga i arbetslivet.
– Ett arbete som är tids- och engagemanskrävande men ändå jätteroligt. Det bjuder jag gärna på.

All mecanservice  har även en fin och trevlig butik för företagaren, privatpersonen, jordbrukaren med flera där förbruksartiklar, belysning med mera säljs till rimliga priser.
Som om inte allt ovanstående skulle räcka så utför Allmecan även svetsjobb samt tillverkar dekaler på bilar och skyltfönster med mera…

Anneli Johansson. VD.

Anneli är också något så annorlunda som kvinnlig VD i en normalt starkt mandominerad bransch. Men det har hon inga problem med.
– Jag blir respekterad. Våra anställda är helt fantastiska. Men visst är det skönt att numera även kvinnliga kollegor att prata med.
– Tillsammans är man inte ensam. Tillsammans är man starkare, påpekar Anneli.
Och just ”Tillsammans” är Älvsbyns kommuns motto för att bygga ett starkt varumärke och ett växande näringsliv i bygden. Då är All Mecanservice ett gott exempel.
Läs mer på hemsidan: www.allmecanservice.se 

Fakta All Mecanservice:

  • All Mecanservice AB startades 2004 av Staffan och Anneli Johansson. Idag sysselsätter företaget 13 personer.
  • Den huvudsakliga verksamheten består av service och reparationer av skogsmaskiner, jordbruksmaskiner, entreprenadmaskiner och lastbilar. Verkstaden rymmer upp till fem maskiner samtidigt och har öppet mellan 07.00 och 16.00 eller enligt överenskommelse.
  • Företaget tillhandahåller reservdelar till EgoLog, Komatsu Forest och Hesselberg Maskin.
  • En annan stor del av arbetet är ute i fält, med fyra stycken fullutrustade service bilar som är redo att rycka ut vid behov med jour dygnet runt.
  • Hösten 2009 öppnades caféet med både frukost- och lunchservering mellan klockan 06.00 och 15.00.
  • All Mecanservice har även en butik där reservdelar och dieselvärmare säljs till allmänheten.
  • Företaget erbjuder även svetsningsarbeten och dekaler på bilar och skyltfönster med mera… 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.