Fängslande berättelse från Hitlers koncentrationsläger trollband publiken

02 OKT 2011
Skrivet av :

Under söndagskvällen hade älvsbyborna chans att lyssna på en unik föreläsning – Livia Fränkels (född Szmuk) historia om sin vistelse i koncentrations-lägren i Auschwitz, Hamburg och slutligen Bergen-Belsen.


Livia är född och uppvuxen i Sighet, som då tillhörde Rumänien, år 1927. Staden tillhör regionen Transylvanien, en plats där furste Vlad III Dracula levde under 1400-talet. Vlad var en hänsynslös tyrann som dödade sina fångar, oftast genom att spetsa dom levande på höga pålar.

Denna person var den värsta av dom alla tyckte Livia, ända tills hon mötte Adolf Hitler.

Livia signerade också böcker som hon sålde.

Livia började att berätta om hur nazismen uppstod. Efter förlusten i första världskriget var Tyskland ett ostabilt land. Landet hungrade efter en revansch efter förlusten, och under 30-talet var det en österrikisk man vid namn Adolf Hitler som utnyttjade detta. Hitler startade ett parti vid namn ”Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet” eller förkortat NSDAP. Arbetslösheten var stor i landet, något som Hitler lovade att ta hand om efter att NSDAP blivit invald i regeringen. Hitler sa att det var judarnas fel och lovade att ta hand om dom. Och Hitler tog sig till regeringen och helvetet hade börjat.

Livias och hennes familj levde ett bra liv, tills Livia började skolan och mobbningen och skällsorden började. Många utav eleverna på skolan ropade dumma saker och under första skoldagen sprang Livia hem med tårarna i ögonen till sin mor och frågade varför detta hände. Hennes mor berättade att alla dom andra var avundsjuka på Livia för att hon redan kunde läsa och skriva. Efter att ha blivit tröstad av sin mor fortsatte Livia att gå till skolan och livet gick vidare.

Antisemitism var vanligt i landet. När andra världskriget bröt ut blev Transylvaninen ockuperat och Hitler bestämde sig för att ge den delen av landet till Ungern.

Men Hitler bestämde sig för att instifta en lag i landet, en lag där judarna inte fick äga varken smycken, cyklar eller andra fina saker, något som ungrarna inte hade något emot.

Helvetet för Livia och hennes familj blev allt värre och värre och tillslut beslutades det att ett getto skulle införas i staden, dit judarna var tvungna att flytta till.

Och den 14 maj 1944 deporterades familjen Szmuk till koncentrationslägret i Auschwitz där familjen splittrades. Livia och hennes syster Hédi flyttades till arbetslägret i Hamburg, medan modern och fadern blev mördade genom gasning.

Efter att ha spenderat en del tid i Hamburg skickades systrarna till koncentrationslägret i Bergen-Belsen där dom spenderade krigets sista dagar innan dom blev räddade.

Efter att ha berättat sitt livs historia var det dags för en bensträckare samt boksignering av de böcker som såldes på plats. Efter detta visade Livia olika bilder från koncentrationslägren. Det var bilder på bland annat de stängsel som omringade lägrerna, krematoriueungnarna och sovsalarna i barackerna.

Föreläsningen trollband publiken som fick följa med Livia genom livet. Det var en spännande och gripande berättelse som människorna fick ta del av.

Dock genom ett fel i reklamen kom besökarna en timme innan föreläsningen började, men många valde att stanna kvar, ta sig lite fika och diskutera med varandra under god stämning.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.