Äventyrsbad, bio och bussar högt på önskelistan bland eleverna i Vidsel och Älvsbyn

27 OKT 2011
Skrivet av :
Ungdomstinget för årskurs 6-9 i Vidsel och Älvsbyn leddes av Johan Sandgren och Alva Öberg.En utomhuspool med rutschbanor stod högst upp på önskelistan bland eleverna i årskurs 6-9 när Ungdomstingtinget genomfördes i Älvsbyn under onsdagen.
– Varför inte ett vågbad? undrade Lars-Ingvar Wendt, folkpartistisk fullmäktigeledamot och fick medhållande nickar av ungdomarna.

Ungdomstinget hålls varje år i Älvsbyn. Där får kommunens ungdomar framföra önskemål och synpunkter.
– Det är jätteviktigt att få möta er ungdomar. Inga frågor är för stora eller små att ta upp. Jag vill uppmuntra ert engagemang. Bilda gärna grupper och kom med förslag till oss i politiken, uppmanade Bill Nilsson, kommunalråd.

En ny utompool har varit aktuell i Älvsbyn förut. Men nu har frågan aktualiserats igen. Kommunen har påbörjat en utredning. Tänkbara platser för ett bygge är i anslutning till simhallen, i Lomtjärnsparken eller på Selholmens camping. Även Lekentomten framfördes som ett alternativ under tinget.

Ekonomiskt är området vid simhallen fördelaktigast. Då kan omklädningsrum, reningsverk och befintlig personal nyttjas.
– Vi kan inte lova någonting och en ny bassäng är tidigast färdig 2013. Men bilda gärna en ungdomsgrupp och kom med förslag hur ni vill att en ny pool ska se ut och vad som kan göras runt omkring, sade Bill Nilsson.

Under grupparbetet tyckte Lars-Ingvar Wendt att ett vågbad vore spännande kompletterat med en mindre pool för de allra minsta och rutschbanor. Ett äventyrsbad nära centrum.

Eleverna undrade hur Äventyrsbadet skulle finansieras och vad eventuella entréavgifter kommer att kosta.

– En anläggning av den typen blir aldrig lönsam här uppe. Säsongen är för kort. Pengarna måste vi plocka ur driftsbudgeten, förklarade Wendt.

Han ansåg också av rättviseskäl att alla ungdomar i Älvsbyn bör få bada gratis i ett eventuellt Äventyrsbad.

– Det vore ju fruktansvärt om barn till föräldrar med dålig ekonomi inte skulle få möjlighet att bada. Avgifter kan vi ta av vuxna och besökare i Älvsbyn.

Vinsten med ett Äventyrsbad är att fler kanske lockas till kommunen och att fler besök därmed gynnar handeln. Dessutom blir centrum trevligare och mer spännande.

Grundskoleeleverna i Älvsbyn och Vidsel efterlyste också en modern 3D Bio, fler filmer och bussar från byarna till Älvsbyn en lördag varje månad då ofta filmpremiärerna är. Lördagar ansågs även vara bästa dagen för bussar eftersom det då sällan kolliderar med träningar.

Duschväggar till idrottshallen i Vidsel är också någonting som efterfrågas.
– I dag är det många som inte vågar duscha. Därför struntar en del i det helt och hållet. Andra väntar till sist och riskerar därför att komma sent till efterföljande lektion, förklarade Alva Öberg som ledde ungdomstinget för årskurs 6-9 tillsammans med Johan Sandgren.

Eleverna önskade även mörkläggningsgardiner till Vidselsskolan och en upppiffning av klassrummen både i Älvsbyn och Vidsel.
– I dag ser alla rum likadana ut. Tråkigt. Ge oss färg och verktyg så fixar vi till klassrummen själva. Vi vet ju hur de ska se ut, betonade Johan Sandgren.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.