Tårtkalas när nya vägbron över Kisträskån öppnades för trafik

30 SEP 2011
Skrivet av :

I dag firades den nya vägbron över Kisträskån med tårtkalas. Närboende bjöds också på godsakerna.

– Under tre dagar har gubbarna byggt ihop bron. De har jobbat så länge det har varit ljust, från klockan sju på morgonen till sju på kvällen, berättar Per Andersson, projektledare på Trafikverket.

Lokala skyfall i Norrbotten fredagen den 23 september medförde att flera vägar blev översvämmade och måste stängas. En av de vägar som blev värst drabbad var väg 664 där en stor vägtrumma över Kisträskbäcken mellan Nystrand och Nybyn spolades bort.

Resultatet blev en öppning i vägen som var 15 meter lång och fem meter djup. Ett par hundra fordon trafikerar vägen dagligen.

Under lördagen tog Trafikverket Region Nord beslut om att bygga en reservbro på platsen. Kontakt togs med Nordbro i Stockholm AB, för att få hjälp med byggledning.

Därefter startade ett intensivt arbete. Brodelar transporterades från Trafikverkets förråd i Byske till Älvsbyn och på måndagen var arbetet med att montera reservbron i full gång.

Det tog alltså mindre än en vecka för Trafikverket att bygga reservbron och öppna vägen för trafik igen.
Sammanlagt har cirka 15 man, bland annat från Svevias bropatrull, varit på plats i Älvsbyn och hjälpt till med brobygget.

Vädret har inte varit speciellt gynnsamt under veckan eftersom det både har regnat och stormat i området.
– Det är skönt att veta att vi har en bra beredskap när sådant här händer, tycker Per Andersson.

På torsdag eftermiddag var bron klar att öppnas för trafik och invigningen firade man med bandklippning och tårta till personalen samt de närboende.

FOTO: TRAFIKVERKET och STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.