Sagt om filmen och Älvsbyn

28 SEP 2011
Skrivet av :
Kommunalrådet Bill Nilsson trivdes i Richard Hoberts och Dan Ekborgs sällskap – och vice versa.

Älvsbyns kommun har blivit spelplats för flera Storfilmer. Den mest kända är Jägarna, åtminstone fortfarande är kanske bäst att tillägga. 


För nu släpps ytterligare två storfilmer som spelats in i kommunen. Den första är ”En enkel till Antibes”. Till våren kommer familjefilmen ”Isdraken” på de vita dukarna.

Richard Hobert hävdar att det mesta för en filminspelning finns i Älvsbyn.

Älvsbyn får mycket beröm. Inte minst av regissören och manusförfattaren Richard Hobert:
– För det första känns det konstigt att det är ett år sedan vi lämnade Norrbotten och nu är vi tillbaka. Det är roligt att möta folk som är hjälpsamma vilket vi gjorde här. Vi hade en lokal förmåga som heter Jerk Schuitema som åkte hundratals mil för att leta efter inspelningsplatser. Men när vi sorterade dom kom vi fram till att här i Älvsbyn fanns så gott som allt, berättar Hobert.

Bill Nilsson välkomnar fler filmsatsningar till kommunen.

– Det betyder väldigt mycket för kommunen. Det är helt fantastiskt, tyckte kommunalrådet Bill Nilsson om filmproduktionerna som ägt rum den senaste tiden och på så sätt blivit en av Älvsbyns snabbast växande branscher som betyder mycket för både besöksnäringen och handeln.

– Det ska bli spännande att se slutprodukten. Jag tror att det kommer att vara en bra film, fortsatte han.

Håkan Bjerking (t.v) tillsammans med Sven-Bertil Taube under en tagning vid Fällforsen.

– Det är ömsesidigt, kärleken är besvarad, berättar Håkan Bjerking, producent från Eyefeed AB, efter att Bill Nilsson berättat hur mycket filmteamet har betytt för för kommunen.

Anna-Karin Berggren gjorde skådespelardebut med den äran.

– Det var en liten ny värd att kliva in i. Jag är bara glad att jag inte behövde säga något. Det var intressant, berättade amatörskådisen Anna-Karin Berggren, till vardags polis, från Älvsbyn om känslan att få vara med i filmen.

…och Dan Ekborg hade ingenting emot att åka polisbil med henne.

– För en gångs skull var det trevligt att åka polisbil, la skådespelaren Dan Ekborg till.

Randolf Eriksson förklarde filmens ekonomiska värde för Älvsbyns kommun.

– Det betyder mycket för kommunen att dom var här. Och filmen i sig kommer att betyda mycket framledes. De naturscener och miljöbilder som visas i filmen är ju rena turistreklamen för vår del. Från kommunens sida är det positivt och det är det vi jobbar för, berättade näringslivssekreteraren Randolf Eriksson, filmteamets högra hand och fortsatte:

-Vi försöker ta emot dom på bästa sätt. Vårt mål är att alla ska trivas och att de känner sig välkomna.

Rebecca Ferguson tycker att älvsbyborna känns genuina.

– Nu när vi kom fram till Luleå flygplats kom det som en våg att ”Jag har varit här”. Människorna är trevliga. Man pratar med varandra, det är genuint, berättade skådespelerskan Rebecca Ferguson om sin vistelse i Norrbotten.

Om filmen och sin filmroll som hembiträdet Maria sa hon:
– Jag tycker om det här oförutsägbara. Hon är så skör samtidigt är hon ett litet barn. Jag älskar relationen Marie – George (Sven-Bertil Taube).

– Det finns så många budskap i filmen, därför tror jag att den berör så mycket. I livet börjar du som ett barn och slutar som ett barn, säger Rebecca.

– Jag tycker att det är underbart, jag var ofta här tidigare under 80-talet och då jag blev kär i landskapet, berättade Dan Ekborg som även lade till:

– I Norrland blir man alltid omhändertagen, det är alltid en varm och trevlig atmosfär.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.