Läget fortfarande kritiskt

25 SEP 2011
Skrivet av :En rörbro i utanför Nybyn längs väg 664 spolades bort under under fredagen. Något som Runo Åhlund påpassligt dokumenterade och skickade till www.alvsbyn.just.nu och som vi publicerade redan på lördagen.


Fortfarande är läget kritiskt. Ett antal mindre vägar är översvämmade eller underminderade av vattnet.


– Även om regnet ser ut att upphöra kommer vattnet troligen att stiga ytterligare innan läget stabiliseras. Vi håller driftledningen i beredskap och det är möjligt att vi måste stänga fler vägar, säger Arnold Vonkavaara, chef för region Nord.

Området Piteå – Älvsbyn – Boden – Luleå har drabbats av höga vattenflöden. Totalt är ett tiotal vägar i Norrbotten avstängda.

En som möttes av förödelsen var Runo Åhlund på väg till älgjakten i Manjärv.

– Vete tusan om i ta mä ope skougen omörrnom  🙂 skriver han.

Trafikverket Region Nord har krisberedskap och har att besiktigat vägarna i området under helgen. Trafikverket håller nu på att åtgärda de översvämmade vägarna.

– Vi har läget under kontroll och vidtar nödvändiga åtgärder, men vi uppmanar trafikanterna till försiktighet och att så långt som möjligt ta reda på läget innan man ger sig ut på vägen, säger Arnold Vonkavaara, chef för Region Nord.

Problemen är koncentrerade till fyrkanten Piteå – Älvsbyn – Boden – Luleå. En bro på väg 664 vid Nybyn utanför Älvsbyn är bortspolad, vägen mellan Nygård och Tvärån är också fortsatt avstängd och ett antal andra mindre vägar är översvämmade eller underminerade av vattnet.

Järnvägen har hittills klarat sig utan skador, men Trafikverket har som en extra försiktighetsåtgärd sänkt hastigheten på stambanan på en sträcka söder om Älvsbyn, vilket kan innebära mindre förseningar för nattågen.

Driftledningen i beredskap
– Även om regnet ser ut att upphöra kommer vattnet troligen att stiga ytterligare innan läget stabiliseras. Vi håller driftledningen i beredskap och det är möjligt att vi måste stänga fler vägar, säger Arnold Vonkavaara.

Aktuella uppgifter om vägavstängningar får du via Trafikverkets tjänst Läget på vägarna.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.