Krismöte i Älvsbyn – vattennivåerna i älven oroar

23 SEP 2011
Skrivet av :
Vägen mellan Nybyn och Nystrand är bortspolad.

Tre vägar raserade på ett dygn. Det ihållande regnandet ställer till problem i Älvsbyn med omnejd.
Invånarna i Nybyn riskerar att bli helt isolerade. Deras enda kvarvarande vägförbindelse med omvärlden är nämligen också på väg att spolas bort av vattenmassorna.

Så här ser vägen mellan Älvsbyn och Tvärån ut.– Vi är vana med höga vattennivåer på våren. Men en höst som denna har vi nog aldrig upplevt, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare i Älvsbyn.

På mindre än ett dygn har tre vägar raserats. Det började på torsdagen med att vägen mellan Älvsbyn och Jokkmokk spolades bort i höjd med Riddarhällan.

Margareta Lundberg, kris- och säkerhetssamordnare i Älvsbyn.

Natten till fredagen lyckades en lastbilschaufför undvika att hamna i den ravin som bildats på vägen mellan Älvsbyn och Sikfors.

Släpet välte men föraren klarade sig oskadd.
– Både tur och yrkesskicklighet att inga personskador uppkom, säger Margareta.

Under fredagen rasade även vägen mellan Nystrand och Nybyn. Kisträskbäcken svämmade över och vägtrummorna räckte inte till för de forsande vattenmassorna och de skar effektivt sönder allt i dess väg.

På fredagen uppgav dessutom Trafikverket att vägen förbi Fällforsen är avstängd för trafik. Det innebär att invånarna i Nybyn bara har en vägförbindelse till omvärlden kvar den som går till grannbyn Korsträsk..

– Men även där har vi fått indikationer på att trummorna inte klarar av att hålla vattnet borta, säger Margareta.

På fredagen kallade kommunens krisberedning till möte.
– Vi måste ju säkerställa att de äldre i Nybyn får mat om de skulle bli helt isolerade, säger Margareta, som själv har helgsysselsättningen räddad.

Skellefteå Kraft har öppnat dammluckorna helt vid kraftverket i Sikfors men ändå stiger vattennivåerna i Piteälven.

Hon blev nämligen vid samma möte utsedd till den tjänsteman som har beredskap under helgen.
– Jag tänker åka ut och titta på de områden som är värst drabbade, meddelar hon.

Älven är ursinnig…

Till henne har en privatperson uppgett att Piteälven steg med 40 centimeter under fredagen.
– Visserligen ska regnet upphöra under helgen men marken är så mättad och varenda rännil så vattenfylld. Och allt vatten ska ju ut i älven.

…och vattenkaskaderna fler meter höga nedanför dammluckorna.

Dessutom spär nederbörden i inlandet och fjällvärlden på.
– Men vattennivåerna stiger inte lika snabbt längre, berättar Margareta som efter krismötet med Älvsbyns kommun kallades till ett samrådsmöte med länsstyrelsen där bland annat representanter från SMHI och Skellefteå Kraft medverkade.

– SMHI har svårt att ge några längre prognoser men säger att älven fortsätter att stiga i kväll och imorgon.

Skellefteå Kraft i sin tur har öppnat dammluckorna i vattenmagasinet till Malmesjaur och vid kraftverket i Sikfors släpps vattnet för fullt – 657 kubikmeter per sekund.

Älven är ursinnig och vattnet brunt vilket vittnar om den erodering som pågår. Precis nedanför kraftverksdammarna står vattenkaskaderna som plymer.

Trafikverket har också kallat ut all pesonal för att besikta järnvägen.
– På vissa sträckor råder nedsatt hastighet, berättar Margareta och uppmanar älvsbyborna att följa informationen som läggs ut på kommunens hemsida: www.alvsbyn.se.

– Vi har beredskap för attt informera om någonting händer. Vatten- och avloppsnätet risekrar ju att slås ut om vattennivåerna fortsätter att stiga.

Även om vädret blir bättre till helgen vill Margareta varna biltraikanter.
– Om marken torkar upp är risken för ras nästan ännu större på ställen där marken redan underminerats.

Även inne i centrala Älvsbyn är vattennivåerna höga. Korsträskbäcken har svämmat över och når snart brospannen i centrum.

På Norra byn har dammar bildats där svanarna trivs.

Se fler bilder från Älvsbyn nedan:

TEXT: TONY BERGLUND   FOTO: STERLING NILSSON, ROBIN NILSSON OCH TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.