Erfaren testpanel provade Polarbröds SM-macka

07 SEP 2011
Skrivet av :

Vilde kocken – Erik Brännström  finslipade formen inför Mack-SM med generalrepetition på Polarbröds kontor i Umeå. 
– Här har ni tänkt rätt. Mackan är praktisk och lätt att hålla i när man är ute i farten, säger Polarbröds nestor Kjell Jonsson.

”Vilde kockens” SM-macka testades bland annat av Karin Bodin, VD, Anna Borgeryd, koncernstrateg, och tidigare VD:n Margareta Jonsson.

Mack-SM går av stapeln den 15 september i samband med bagerimässan i Kista. Vilde kocken tävlar för Polarbröd mot nio andra finalister.

På onsdagen testades hans bidrag. Bland gästerna syntes bland annat Peter Vegh och Jan Mannberg från Restauranghögskolan, Umeå Universitet, och Stina Lindholm som jobbar med Umeå Kulturhuvudstad 2014.

Förutom en rad gäster  från Umeå fanns också Polarbröds tidigare ägare och VD Kjell och Margareta Jonsson på plats för att avsmaka mackan.
– Mackan smakar mycket bra, det är en hel måltid i en macka, säger Peter Vegh från restauranghögskolan.

Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande/trend, effektiviteten i tillverkningen samt hur lätt den är att ta med sig, ”take away”.
– Här har ni tänkt rätt. Mackan är praktisk och lätt att hålla i när man är ute i farten, säger Polarbröds nestor Kjell Jonsson.

Vilde kocken – Erik Brännström var nöjd med repetitionen och tyckte att det kändes tryggt med en så erfaren testpanel.

Polarbröds tävlingsmacka: Polarbröds Rågstyrka som glaseras på insidan med hjortronsirap och fylls med renstek, krispig sallad, ärtskott, strimlade sockerärtor, avokadocrème. En Västerbottensostkrisp gjord på brödet Umgås är ett överraskande inslag i fyllningen.

Fakta Mack-SM:
Den 15 september deltar Vilde kocken Erik Brännström i Mack SM på uppdrag av Polarbröd. Han är en av tio finalister i tävlingen som ska kora Sveriges bästa macka.
Grundare och arrangör av tävlingen är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. I år hålls finalen på Sveriges bageri & konditorimässa i Stockholm. Under finalen ska 20 mackor tillverkas under 45 minuter. En jury bedömer sedan mackorna efter bland annat smak, kreativitet och tillverkningssätt.
Finalbidragen i årets Mack-SM är klara. 10 bagare/konditorer och deras mackor ställs mot varandra i finalen av Mack-SM 2011. Finalen äger rum den 15 september på Sveriges bageri- och konditorimässa i Stockholm.

DE 10 FINALISTERNA ÄR:

LENNART AHLENIUS
30 år, bagare och konditor på Lilla bageriet i Lycksele.
Tävlingsmacka: ”Skidåkarn”, ett surdegsbröd med kycklingfilé, knaperstekt bacon, ceasardressing, parmesanost, tomat, gul paprika och sallad.

ERIK BRÄNNSTRÖM
35 år, frilansande kock från Skellefteå som tävlar för Polarbröd.
Tävlingsmacka: ”Vilda kocken”, Polarbröds Rågstyrka som glaseras på insidan med hjortronsirap och fylls med renstek, krispig sallad, ärtskott, strimlade sockerärtor, avokadocrème. En Västerbottensostkrisp gjord på brödet Umgås är ett överraskande inslag i fyllningen.

HELENA EGERHAG
33 år, kallskänka och butikschef på Stigs Café 18i Värnamo.
Tävlingsmacka: ”Stigs sötnötsröra med brie”, ett rågbröd med Philadelphiaost, brie, lollo rosso-sallad och en sötnötsröra av mozzarella, jordnötter, pinjenötter, solrosfrön, tranbär, persilja och persika.

SUSANNE JALKER
45 år, kallskänka på Conditori Nordpolen i Vara.
Tävlingsmacka: ”Smala Sussie”, en klämma av solrosbröd penslad med pestosmör och fylld med kallrökt lax, rädisor, honung, ruccola, färskost och färsk mango.

ELISABETH JOHANSSON
45 år, kallskänka på Peters konditori i Falkenberg.
Tävlingsmacka: ”Lantliv”, ett rödbetsbröd med lokalt tillverkad lammsalami, rabarberkompott, cream cheese och askad getost.

SARA JOHANSSON
19 år, kallskänka på Ninas Konditori i Mörrum.
Tävlingsmacka: ”Grilla mig och gilla mig”, en varm macka av surdegsbröd med soltorkade tomater, fylld med kyckling, brieost, bladspenat, rödlök, champinjoner stekta med sambal oelek och en röra på crème fraiche, granatäpple och avokado.

PETRA KRINGSTAD
38 år, kallskänka och ägare av Tullportens konditori i Härnösand.
Tävlingsmacka: ”Tullis kanalgrova”, ett GI-bröd med pumpakärnor, rökt ryggfilé, knaperstekt bacon, sparris och en dijonsenapsdressing med smak av honung.

ULRIKA MAGNUSSON SUNDQVIST
37 år, kallskänka på Tages Konditori & Kök på Frösön utanför Östersund.
Tävlingsmacka: ”Sur-Jämt”, ett surdegsbröd med rökt pepparlax, knaperstekt sidfläsk och en röra gjord på messmör, gul hackad lök, crème fraiche och gräslök.

EMMA OLSSON
23 år, konditor på Konditori Hollandia i Malmö.
Tävlingsmacka: ”Emmas favorit”, ett olivbröd med fyllning av kyckling, soltorkad tomat, fetaost och knaperstekt bacon.

TILDA STENVI
21 år, kallskänka på Fazer Restauranger, Bistro A i Uppsala.
Tävlingsmacka: ”Eldig rostbiffskuse”, Fazers frökusar med dinkel fylld med rostbiff, mjukost, rödlök, jalapeño och soltorkad tomat.

Fakta om Polarbröd:
Polarbröd är ett familjeföretag med hundraåriga traditioner i norrländsk brödkultur. Under de 39 år företaget funnits har det vuxit från ett litet familjebageri till Sveriges tredje största producent av matbröd, med cirka 400 anställda. 2010 omsatte företaget 711 miljoner kronor och bakade 36 955 ton bröd på de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.