Emelie och Emanuel flydde från branden i Korskyrkan

16 SEP 2011
Skrivet av :
Emelie Öberg och Emanuel Linder tvingades fly branden i kläderna de hade på sig och lämna allt annat. Här har de fått ambulansens filtar för att hålla värmen. 

Missionärerna Emelie Öberg och Emanuel Linder, som bor i Korskyrkans lägenhet, vaknade av ljud nerifrån källaren. Först misstänkte de att någon brutit sig in i lokalerna men möttes rök och eld.
De fick lämna allt och fly ur det brinnande huset men klarade sig helskinnade.

Branden spred sig snabbt i den gamla träkyrkan.

Det blev ett dramatiskt uppvaknande för Emielie och Emanuel. När justnu-redaktionens utsända mötte dem var de iklädda ambulansens filtar.

Emelie och Emanuel bor i lägenheten på kyrkans övre plan och arbetar åt församlingen som tillhör den evangeliska frikyrkan.

Tidigare har Korskyrkan varit utsatt för inbrott. Det var också vad Emilie och Emanuel misstänkte när de hörde ljud från källarplanet. Men de fick fly hals över i huvud i kläderna de bar och lämna resten.

– Det finns anledning att fundera över vad som kan ha orsakat morgonens brand. Det är något konstigt med en dörr till kyrkan som kan ha varit öppen. Det är inte uteslutet att det här kan handla om en anlagd brand, säger föreståndare Ivan Lundberg, till Norrbottens-Kurirens nätupplaga.

Kyrkobyggnaden från 1939 blev i det närmaste totalförstörd. Brandmännen fick till stor del inrikta arbetet på att förhindra spridning av elden till äldreboendet Fluxen.
Ivan Lundberg säger till www.kuriren.nu:
– Det kändes fruktansvärt att se vår kyrka brinna. Det kändes overkligt. Det här är det värsta som någonsin drabbat vår församling. Jag kan inte se annat än att hela kyrkan är totalförstörd och måste byggas upp från grunden.

Rökdykare räddade Emelie och Emanuels tillhörigheter.

Stora värden gick upp i rök, bland annat församlingens instrument i form av pianon och orglar. Frågan är om själva kyrkan går att renovera. Troligen måste allt rivas och byggas om på nytt.

Korskyrkan hade haft en samling i källarlokalen på torsdagskvällen. Men enligt Lundberg lämnades inga värmeljus eller annat kvar.

Vad som orsakade branden kommer förhoppningsvis polisens tekniska undersökning att ge svar på så småningom. Den första platsundersökningen visar inte på någonting soman tyder att branden skulle ha varit anlagd. Men polisens arbete fortsätter bland annat med vittnesförhör för att kunna klarlägga brandorsaken.

TEXT: TONY BERGLUND   FOTO: STERLING NILSSON OCH ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.